След съкрушителното поражение от консервативната „Нова Демокрация“ на европейските избори

...
След съкрушителното поражение от консервативната „Нова Демокрация“ на европейските избори
Коментари Харесай

Ципрас хвърли бомба след евровота

След съкрушителното проваляне от консервативната „ Нова Демокрация “ на европейските избори в неделя, гръцкият министър председател Алексис Ципрас съобщи, че ще насрочи предварителни парламентарни избори след втория тур на локалните и районните избори през идващия уикенд, написа електронното издание на вестник Kathimerini.

В изявление пред централата на партия си СИРИЗА в Атина след провалянето, Ципрас, който съобщи, че изборите ще са избор на доверие към политиката на държавното управление, призна, че „ резултатът не подхожда на упованията “.

След преброяването на 33% от протоколите, „ Нова народна власт “ има 33%, СИРИЗА – 23,88%, лявоцентристкото „ Движение за смяна “ (КИНАЛ) – 7,18%, Комунистическата партия – ККЕ (5,75%), екстремно-дясната „ Златна Зора “ – 4,85% и проруското „ Решение за Гърция “ – 4,04%. Партията на някогашния финансов министър Янис Варуфакис Дием25 печели едвам 3,15% от вота.

По-рано водачът на НД Кириакос Мицотакис изиска оставката на Ципрас и общи избори. В мнения към медиите след първите публични прогнози, в които консервативната му партия има преднина от 9% пред СИРИЗА, Мицотакис съобщи, че „ Гърция се нуждае от ново държавно управление. “

„ Очевидно е, че гръцкият народ е отдръпнал доверието си от това държавно управление “, сподели той.

„ Министър-председателят би трябвало да поеме отговорност. Той би трябвало да подаде оставка и страната би трябвало да организира парламентарни избори допустимо най-скоро “. „ Слънцето изгрява над по-добра Гърция, която изстрада доста, само че откри сили за смяна “, добави Мицотакис. Той даде обещание да работи интензивно за смяна на курса на Гърция в една изменяща се Европа.

Бившият закостенял министър председател Андонис Самарас, който Ципрас в профил през 2015 година, разказа резултата като "победа за Гърция ". "Това е доста огромен ден. Утре е нов ден за всички гърци с нови провокации, които ще преодолеем ”, сподели той.

"Г-н Ципрас е надвит ", сподели водачът на КИНАЛ Фофи Генмитата. "Движението за смяна бе подсилено ", сподели тя.

Варуфакис, който явно на път да влезе в Европейския парламент със своята партия Дием25, съобщи, че е потвърдил, че критиците му бъркат, все пак, което той разказва като "медиен протест ". "Утре е началото на края на гръцката рецесия ", сподели той.

На локално и районно равнище, консервативните и центристките претенденти се показаха добре. За поста на регионалния шеф на Атика, с броене на 15 % от гласовете, Джорджос Патулис, консервативният кмет на Маруси, има 37 % спрямо 20,6 % за левичарския кандидат Рана Дуру и 17 % за социалистическия кандидат Янис Сгурос.

В Централна Македония резултатите сочат, че сегашният губернатор Апостолос Цицикостас е спечелил 62 % от гласовете, явно употребявайки публичното неодобрение от договорката за името на сегашната Северна Македония. "Аз ще бъда шеф на всички македонци ", сподели той. "Ще продължим да вършим Македония по-силна. "

В изборите за кмет на Атина, консерваторът Костас Бакоянис води с 42,6% пред претендента на СИРИЗА Насос Илиопулос, който към този момент има 16%. В мнения в неделя вечерта Бакоянис сподели, че се е почувствал „ шокиран и в екстаз” от ненадейно положителния резултат.

В Солун претендентът на НД за кмет Никос Тачиаос е отпред с 23%, следван от Константинос Зервас с 14,75%, малко по-напред от Катерина Нотопулу от СИРИЗА с 13,85%.

Тази година към 528 000 гърци имаха право да гласоподават за първи път, в това число 106,760 17-годишни, които получиха правото да гласоподават след смяна в закона от държавното управление на СИРИЗА през 2016 година

В едно от най-тревожните събития на вечерта, късните екзитполове демонстрират, че 13% от младите гърци на възраст сред 17 и 24 години са дали своят вот за нео-нацистката Златна зора против 30%, които поддържаха НД и 25,6% СИРИЗА.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР