След решението на Конституционния съд за противоконституционния указКанадският тарикат трябва

...
След решението на Конституционния съд за противоконституционния указКанадският тарикат трябва
Коментари Харесай

Лавина от съдебни дела срещу K. Петков

След решението на Конституционния съд за противоконституционния декрет
Канадският хитрец би трябвало да върне незабавно заплатите си от икономическото министерство

Президентските укази имат директни правни последствия

Лавина от каузи, свързани с актовете на Кирил Петков до момента в който е бил противоконституционно министър, още идната седмица ще залее административните съдилища. Това се разбра след диалози на кореспонденти на “Труд” със наранени от заповеди и решения на Петков до момента в който е бил в министерството на стопанската система.

Според авторитетни адвокати, до които “Труд” се допита, има съображение прекратените правни отношения на шефове и чиновници, разнообразни вписвания, наредби и назначения, да бъдат оповестени за оскъдни от магистратите.

Потърпевши, които не пожелаха да бъдат представени, споделиха, че към този момент вършат съвещания с адвокатски адвокатски фирми. Те ще претендират за породени вреди и съгласно правните си ползи.

Административните каузи обаче не са от най-бързите, сега всеобщо се насрочват за март-април 2022 година. Това значи, че уволнените и ощетените ще получат обезщетение за целия интервал до излизане на решенията им. Назначените от Кирил Петков пък ще би трябвало да върнат непозволено получените заплати.

От решението на Конституционния съд за указа на президента следва, че канадският хитрец би трябвало да върне заплатите си, командировъчните и всички средства, които е получил от икономическото ведомство.

Юристи се позоваха на Решение №3 от 2020 година на Конституционния съд, в което е посочено, че президентските укази имат директни правни последствия, провокирани от самия декрет, а назначението на Петков е такава.

Според адвокати, има съображение Петков да бъде съден и за уронване престижа на ББР и нанасяне на вреди на банката. Експерти разясниха, че сега назначения от Кирил Петков управнически екип на процедура изяжда капитала на банката посредством провизиране на заеми, които са били безпроблемно обслужвани.
Актове на Кирил Петков, които подлежат на обжалване:
- Уволни двама членове на Надзорния съвет на Българска банка за развиване - Митко Симеонов и Велина Бурска.

- Назначи двама нови членове на Надзорния съвет на Българска банка за развиване - Валентин Михов и Васил Щонов.

- Сключи контракт за подаяние с Банка ДСК, която имаше 8 акции от ББР с номинална стойност по 100 лева Банката подари акциите си на Министерство на стопанската система.

- Уволни Ясен Спасов от поста му на изпълнителен шеф на Държавна консолидационна компания ЕАД.

- Назначи Валери Белчев и Ваня Карагенева за членове на Съвета на шефовете на Държавна консолидационна компания ЕАД.

- Уволни Десислава Трифонова от поста шеф на Българска организация по вложения.

- Назначи Стамен Янев за изпълнителен шеф на Българска организация по вложения.

- Всички назначения и уволнения в Министерство на стопанската система, подписани от Кирил Петков.

Везиева била подготвена да преподпише решенията
В икономическото министерство правели разбори на вредите


Служебният министър на стопанската система Даниела Везиева е упълномощила на екипа на министерството да направи разбор кои актове на Кирил Петков “биха били вероятно наранени от бъдещи правосъдни спорове”. Това заяви самата Везиева на конференция. Жертвоготовно тя акцентира, че би подкрепила всички решения на предшественика си, в случай че те попаднат в съда. В рамките на откритите законови правила на страната всичко, което е вярно, ще го поддържа, сподели министър Везиева. Тя обаче не би могла да преподпише със задна дата актове на Кирил Петков, разясниха адвокати.

Везиева напомни, че актовете на министър Петков не стават автоматизирано оскъдни.
Благовест Пунев, някогашен парламентарен арбитър: За обжалване актовете на Петков би трябвало да има юридически интерес


След като указът на президента за назначението на служебното държавно управление през май бе разгласен от Конституционен съд за противоконституционен, актовете на министъра на стопанската система с двойно поданство Кирил Петков са оскъдни, тъй като са издадени от незапознат орган. Те могат да бъдат оспорени от всички наранени пред Върховния административен съд. Не може да стане, както някои партии оферират, да се разгласят всички негови актове за невалидни. Изисква се юридически интерес, а в административното право това е субектът, който е обиден. Той може да го оспори пред административния съд.

Институцията, която би трябвало да изиска от Петков да върне всички пари - заплати, командировки - които е получил до момента в който е заемал нелегално поста - съгласно мен е Министерския съвет. Това би могло да направи и второто служебно държавно управление, само че очевидно това няма да стане в този момент. Но след изборите и образуване на държавно управление, новият министър председател би могъл да сложи този въпрос.

В региона на административното право, където се издават господарски актове, не е допустимо така наречен саниране - последващо държавно управление да препотвърди актовете на Кирил Петков. Тези актове имат еднократно деяние, то се изчерпва с издаването им.
Проф. Георги Близнашки, пред bTV: Не може новопоявил се човек да попадне в тирада на US президента


Кирил Петков е бил министър, само че е заел поста си по неконституционен метод и самият декрет на президента е неконституционен. Когато става дума за самостоятелни актове, те важат от датата на издаване, Кирил Петков може да носи и наказателна отговорност. Всички са били наясно, че той е бил с двойно поданство, само че са си мислели, че могат да се оправят с това. Екипът на Румен Радев е задължен да ревизира истинността на декларацията на Кирил Петков.

Отговорността носи президентът, само че както е известно той се употребява с имунитет, по тази причина и Лозан Панов повдигна въпроса за импийчмънт, само че за това е нужен настоящ парламент. Има съображение за импийчмънт.
Появата на фигура като Кирил Петков не е инцидентна. Тези неща са обсъждани доста преди да се стигне до неговото назначение. Не може един новопоявил се човек в политиката да попадне в тирада на американския президент. Има доста въпросителни към този случай, само че времето ще даде отговорите.

Бащата на Кирил Петков изприказва доста неща през вчерашния ден, само че това повдигна още повече въпроси. Незнанието на закона не е мотив. Придобиването на канадско поданство по никакъв начин не е елементарна работа, процедурата е доста комплицирана.
Мария Славова, професор по административно право: Актовете са породили правни последствия


Спрямо актовете на Кирил Петков като министър на стопанската система би трябвало да се работи деликатно. За да не се стигне до безпорядък. Един подобен акт е незабележим от момента на издаването му. От неговите актове пък са се построили други. Но би трябвало някой да се ангажира това да се откри. Няма по какъв начин да стане автоматизирано. Тези актове са породили към този момент правни последствия. Те могат да се нападат пред Върховния административен съд.
Десислава Трифонова, някогашен изпълнителен шеф на БАИ: Унищожи дефинитивно имиджа на България


- След решението на Конституционен съд ще обжалвате ли уволнението си от поста изпълнителен шеф на Българска организация за вложения?
- Проблемът с освобождението ми с изключение на юридически е и честен, поради метода по който беше осъществено от господин Кирил Петков. Сега се оказва, че той не е имал право да бъде министър и не е спазил условията на Конституцията, с цел да заема тази служба. Това слага въпроса за това на какво още е кадърен, с цел да може да заеме някакъв пост в страната.

Едва ли ще имам опцията да апелирам заповедта за уволнението си поради това, че Кирил Петков е бил противоконституционно министър, защото президентът Румен Радев ще се опита по всевъзможен метод да замаже обстановката, в която изпадна. За пръв път в историята на България имаме президент, който очевидно наруши Конституцията и вместо да си признае грешката се пробва да я покрие и омаловажи. За да се резервира президента Румен Радев от по-големи последствия от противоконституционните си дейности и всеобщото водене на каузи, ще се преиздадат всички актове на Кирил Петков.

- Как ще се отрази абсурда с двойното поданство на Кирил Петков на България като дестинация за вложения, в случай че някои актове на Стамен Янев бъдат обжалвани?
- И без абсурда с двойното поданство на Кирил Петков наследството му като министър на стопанската система е 64% спад на директните задгранични вложения по отношение на 2020 година В допълнение на това Българската организация за вложения има 45% спад на привлечени и сертифицирани вложения по отношение на първото тримесечие на тази година.

Инвестиции не се притеглят с стартиране на писма до посолствата ни в чужбина, а с политическа и финансова непоклатимост, добра среда за правене на бизнес и насърчителни ограничения. Черният пиар, който от самото начало, до момента в който беше министър, се опитваше да прави, с цел да си подвига рейтинга, донесе съществени репутационни вреди на България. Случаят с двойното му поданство и това, че не е имал право да е министър унищожи дефинитивно имиджа на България като капиталова дестинация.

Международният пазар за привличане на вложения е сензитивен и се гради на доверие сред вложителя и страната. Вече никой няма да ни има доверие и на България ще є отнеме години да се върне на пазара за привличане на вложения.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР