След ремонт, сградата на бившия Нотариат ще приюти антикорупционната комисия

...
След ремонт, сградата на бившия Нотариат ще приюти антикорупционната комисия
Коментари Харесай

Комисия Антикорупция се мести на Попа срещу 3 млн. лв


След ремонт, постройката на някогашния Нотариат ще приюти антикорупционната комисия

Комисия " Антикорупция " се впусна в първия си огромен колективен план, обявявайки желание да ремонтира постройката на някогашния софийски нотариат на бул. " Патриарх Евтимий " в центъра на София. Идеята е комисията да се реалокира в нея. Ремонтът се възнамерява да коства към 3 млн. лева, като парите към този момент са дадени от държавния бюджет. Обществената поръчка за ремонта е оповестена във вторник, заяви " Дневник ".

От комисията разясняват, че ремонтът ще продължи към година след сключването на контракта с компанията реализатор.

Сградата на столичния нотариат се намира на самия площад " Патриарх Евтимий ", който е прочут измежду столичани с нарицателното Попа. Сградата е издигната по план на арх. Петко Момчилов през 1899 година Архитектът я е основал за дом на брат си и брачната половинка му баронеса Филипина декор Услар-Глайхен. От 1978 година постройката е със статут на монумент на културата с национално значение.

Комисия " Антикорупция " споделя, че планът за ремонт и подсилване е утвърден от Министерството на културата и Института за недвижимо културно завещание. Планът е да се запазят фасадата и вътрешните детайли на постройката.

В момента някогашният нотариат е в тежко положение, тъй като не се поддържа. Красивата фасада е издраскана цялата от хулигани. При строителството на метрото постройката се напука, което принуди кметът на регион " Средец " Мария Ачкова да изиска бързо предприемане на ограничения. Преди да попадне в ръцете на комисия " Антикорупция " постройката се използваше като център за медиация от Софийския областен съд, само че институция нямаше пари да направи ремонт.

По планове на арх. Петко Момчилов са издигнати редица знакови за София здания като Александровската болница, Българската национална банка, църквата " Св. Седмочисленици ", Синодалната палата, Майчин дом и др.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР