След разследване на прокуратурата за данъчно престъпление в държавния бюджет

...
След разследване на прокуратурата за данъчно престъпление в държавния бюджет
Коментари Харесай

Бизнесдама внесе 70 000 лв. укрити данъци, за да се отърве с лека присъда

След следствие на прокуратурата за данъчно закононарушение в държавния бюджет са влезнали 70 000 лв., оповестяват от пресцентъра на държавното обвиняване.
 
В края на 2017 година Софийска градска прокуратура е предала на съд бизнесдама за това, че в интервала август 2013 година до 16 септември с.г. в София като шеф на еднолично сдружение с лимитирана отговорност, посредством сформиране на документи с погрешно наличие и използването им пред органите по приходите, е избегнала установяването и заплащането на данъчни отговорности в изключително огромни размери - 69 483,40 лева
 
Дружеството, ръководено от Недялка Д., е развивало търговия със замразено месо, риба и зеленчуци , които закупувало от компании от Европейския съюз - от Холандия, Полша, Испания, Дания, Германия, Унгария, Румъния.
 
Като адресат по вътрешнообщностните доставки, сдружението е имало обвързване според закона да начисли и да внесе Данък добавена стойност . За всяко вътреобщностно придобиване следвало да се издаде протокол, в който да се уточни дължимия Данък добавена стойност. Тези протоколи следвало да се включат в дневника за продажби на сдружението за съответния данъчен интервал. Не изпълнявайки тези свои отговорности дамата избегнала установяването и заплащането на дължимия налог.
 
В хода на правосъдното разследване бизнесдамата е внесла по сметка на държавния бюджет цялостната сума на установите данъчни отговорности и дължимите лихви . Това е дало съображение на съда да приложи по отношение на нея по-лекия състав на закононарушението, съгласно който при цялостното погасяване на данъчно обвързване до привършване на правосъдното разследване пред първа инстанция, размерът на плануваното наказване се редуцира и съществува правна опция да бъде сменено с административно наказване.
 
Градският съд е наложил административно наказване в размер на 2000 лв. санкция.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР