След Queen’s Gambit със сигурност ни липсваше нещо зрелищно в

...
След Queen’s Gambit със сигурност ни липсваше нещо зрелищно в
Коментари Харесай

Халстън – дизайнерът инфлуенсър преди ерата на инфлуенсърите

След Queen’s Gambit сигурно ни липсваше нещо зрелищно в света на мини сериалите и не щеш ли още веднъж ни го сервира, тъй като преди броени дни започва поредицата Halston на Райън Мърфи, основана по биографичната книга на Стивън Гейнс – Simply Halston: The Untold Story. Петте епизода ни потапят в света на дизайнера Рой Халстън Фроуик, а в неговия облик се превъплъщава самият, който си партнира с Криста Родригес в ролята на Лайза Минели и с Ребека Даян като Елза Перети – две от най-важните дами в живота му. Макрегър даже минава през особено образование, с цел да може да изиграе лекотата, с която Халстън прекроява облеклата непосредствено върху моделите си.



Като магнетична може да бъде избрана първата му среща с Лайза Минели, а още в първи епизод на сериала ще видите по какъв начин Халстън основава един от тоалетите си непосредствено върху нея. Певицата бързо става част от най-близкото му обграждане, което постоянно се събира в личния му апартамент или се отдава на празненство маратони в именития клуб „ Студио 54 “. А там под светлините му в неговата компaния се открояват още Елизабет Тейлър,, Бианка Джагър, Анджелика Хюстън, Шер и доста други. „ Отбраното семейство “ на Манхатън, както са наричали този блестящ кръг от звезди.

Името на Халстън оказва се, когато с една от неговите шапки се появява. И по-точно – кръглата шапка, която ще се трансформира в едно от най-емблематичните неща в стила на тогавашната първа дама. Халстън се трансформира в сензация надалеч преди ерата на Интернет и инфлуенсърите, само че самият той би могъл да бъде избран като подобен дружно с дамите, с които се заобикаля. Няколко години по-късно, когато славата му понижава, тъй като шапките стопират да бъдат толкоз настоящи, той е подготвен освен да подсети за себе си в стилната промишленост, само че и да я промени. Затова основава стилния си лейбъл и трансформиралите се в знакови за него рокли от велур.



И в случай че преди този момент никоя дама не би желала да бъде забелязана на празненство с една и съща рокля, то Халстън изцяло трансформира това с моделите, които основава. Освен това той планува зората на времето, в което стилните дизайнери се трансформират в същински звезди – не единствено се появява в собствените си рекламни акции, само че и се старае да влиза в полезрението на медиите. „ Цялата тази концепция да се обкръжава с прелестни дами, които са облечени в Halston, демонстрира неговия нюх за това по какъв начин фотографията и пресата въздействат върху модата и по какъв начин той може да употребява това в своя изгода “, споделя дизайнерът по костюми Джериана Сан Хуан, която се заема със задачата да претвори неговите неща за сериала. Да, този сериал си заслужава гледането даже единствено поради костюмите!

Тя обаче прибавя, че огромна роля за неговия триумф е умеенето му да се вслушва в дамите – той не спирал да ги разпитва по какъв начин се усещат в облеклата, какво им харесва, от какво имат потребност. По този метод намирал пресечната точка сред личния си артистизъм и желанието на най-важните хора – неговите клиенти. И в сериала виждаме по какъв начин той попива от облеклата на дамите, които вижда по улиците, конструира непосредствено върху тялото на моделите и роклите му могат да наподобяват семпли, само че в това е хубостта на минимализма, добавя Сан Хуан.

„ Необходимо е същинско майсторство, с цел да се сътвори това равнище на непринудена лекост. “ Затова самата тя преди да стартира да основава костюмите за сериала, се пробва да се допре до това естетическо наслаждение от носенето на облеклата му, до структурите им и напъните, които са били нужни за основаването им. Рокли, в които дамите са се чувствали елегантни и блестящи. „ Удобна “ е думата, която самият дизайнер Халстън не спирал да употребява в своите изявленията. Думата, която става водеща в стилните трендове през последните две години.

„ Да изглеждаш блестящо, само че без да си полагал доста старания за това, и в това време да се чувстваш удобно. Това е Халстън “, споделя Сан Хуан.

Дизайнерът не крие своята хомосексуалност и връзките си с разнообразни хора от своето обграждане. Умира едвам на 57 години след затруднения от СПИН през 1990-а, оставяйки след себе си богато завещание. За малко повече от две десетилетия той съумява да промени метода, по който дамите се усещат в облеклата си, и остава в историята като един от най-големите визионери и иноватори на модата. Инфлуенсърът преди инфлуенсърите.



 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР