След публикуването на луксозното издание на емблематичния роман „Кръстникът” от

...
След публикуването на луксозното издание на емблематичния роман „Кръстникът” от
Коментари Харесай

„Сицилианецът” от Марио Пузо – криминални войни и интриги в продължението на най-популярната мафиотска сага

След публикуването на първокласното издание на емблематичния разказ „ Кръстникът” от американския публицист c италиански генезис Марио Пузо и няколко седмици след стогодишнината от рождения ден на създателя на български език с нов тип се завръща и „ Сицилианецът”.

Достойното продължение на най-популярната мафиотска сага се появява в превода на Весела Прошкова и корицата на Дамян Дамянов, с цел да придвижи читателя някъде през 1950 година – там, където шедьовърът, въодушевил Франсис Форд Копола, е оставил Майкъл Корлеоне.

От върховете на сенчестия бизнес в самото сърце на Америка младият мъж се е озовал в Сицилия. И тъкмо когато насилственото му заточение е на път да завърши, му е предоставена нова задача – да открие и придружи до „ страната на неограничените възможности” локалния нарушител Салваторе Джулиано. Taка Майкъл ще потвърди своята преданост.

Това пътешестване напълно не крие своите сенчести опасности – Джулиано е комплицирана персона с още по-сложни и оплетени връзки. От една страна, той се възприема от хората като сицилианския Робин Худ, поел нa кръстоносен поход против корупцията във властта и против самата мафия. От друга, мистериозната му фигура, изгубила се нейде из мъгливия и каменист италиански ландшафт, от дълго време се е превърналa в многолика легенда. За едни той е доблестен храбрец, за други е неудържим ухажор, а за трети – яростен враг…



Сблъсъкът сред него и сенчестите структури, чието въздействие стига надалеч оттатък Океана, е неминуем.

Мафията чака следващата си жертва. А Майкъл ще би трябвало да потвърди, че е заслужен правоприемник на фамозната фамилия.

Безкомпромисен, под напрежение и безизходен, „ Сицилианецът” е виртуозно достижение на престъпната прозаичност, което по нищо не отстъпва на своя фамозен другар.
Жестоко сантиментална и лирична, тази средиземноморска покруса е автентичен прочит на безконечния конфликт сред справедливостта и измяната, сред дълга към фамилията и личното оцеляване.

Марио Пузо е роден през 1920 година в семейство емигранти от Сицилия, живеещи в Ню Йорк. По време на Втората международна война служи в Азия и Германия. Най-популярният му разказ „ Кръстникът” е екранизиран в трилогия, режисирана от Франсис Форд Копола. Трите кино лентата получават общо 9 награди „ Оскар” и още 20 номинации. „ Сицилианецът “ пък се озовава в киносалоните с помощта на Майкъл Чимино през 1987 година

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР