След публикацията на БЛИЦ за злоупотребите в Община Дулово се

...
След публикацията на БЛИЦ за злоупотребите в Община Дулово се
Коментари Харесай

Само в БЛИЦ! Местен дерибей в Дулово върши нещо потресаващо ДОКУМЕНТИ

След обявата на БЛИЦ за злоупотребите в Община Дулово се свързаха хора от дуловското село Черник, които описаха потресаваща история, подкрепена с документи. Те разкриват едно безсрамно и безпардонно потребление на умствено заболели хора за източване на локалния клон на компанията за сметосъбиране.

Роднина на семейство с олигофрения и умствена назадничавост разкри цялата покъртителна картина, на това по какъв начин локален дерибей се е възползвал от клетите хора. Поради страха на дамата от отмъщение и това, че „ ще й възпламенят къщата “ няма да публикуваме видеото с времетраене 7 минути и 40 секунди, снимано на място от наш кореспондент, в което тя споделя в детайли за цялата скица. За сметка на това БЛИЦ разгласява данъчна декларация, която се оказва, че е подадена от лице, не просто необразовано, а с умствена назадничавост, и което „ не може даже цветовете да разграничава и не може да брои “ – както споделя неговата потресена родственик.

Става въпрос за Гюлюмсер Абил – 53-годишна жена от село Черник, която е диагностицирана с умствена назадничавост или другояче казано - дебилна /БЛИЦ разполага с решението на ТЕЛК, което не разгласява заради морални съображения – б. а./. Тя живее със брачна половинка си и неговите двама братя-близнаци – и тримата с диагноза олигофрения?видно и от техните ТЕЛК-решения/. От описа на тяхната родственик излиза наяве, че през 2016 година Халил Бекяр, изсвестен измежду локалните с прякора си Гаджито и представител на дуловския клон на сметопочистващата компания „ Астон Сервиз “ ООД, под претекст, че „ желае да им помогне “, в действителност тайно се е възползвал от заболяването и сиромашията на хората и е злоупотребил с тях.

„ Като отидохме при обществените за помощи, на Ибрям пуснахме молба за дърва, но на Гюлюмсер й споделиха, че няма право на дърва. На нейно име имало 10 000 лв. взети. Буля сподели: а, по какъв начин ще има 10 000 лв.?! “, диви се роднината на клетото излъгано семейство. Тя изясни, че след това отишли с такси до данъчното в Силистра откъдето им посочили документ – данъчна декларация, че Гюлюмсер Абил има „ приходи от възнграждения по извънтрудови правни отношения – 10 000 лева “. В данъчната декларация е вписано, че приходът е добит от компания „ Астон Сервиз “ ООД.


„ При кмета вървях, той ме отпрати – сподели, че били частна компания и не може да се занимава. Спомних си, че преди няколко месеца тоз, шефа на компанията – Халил Бекяр им беше събрал персоналните карти. Звъннах му да му желая обеснение, а той ми сподели: „ Ти какво искаш, да ти е*а майката?! “. Аз даже не го познавам, единствено по телефона се чухме... а той ме напсува. “, изумено споделя дамата.

Тя е безапелационна, че не е допустимо Гюлюмсер да е подала данъчна деклрация и даже прихва при задаването на сходен въпрос: „ Аз ви споделям, че цветовете не разпознава, не може да брои, вие ме питате за данъчна декларация “, споделя роднината.

Така или другояче – под въпросния документ стои положен автограф, за който явно се твърди, че е на Гюлюмсер Абил. БЛИЦ ще сезира прокуратурата с актуалната обява, с цел да откри като способен орган, налице ли е прстъпление и кой е виновен за него?

Особено забавен миг е, че под давлението на родините, пострадалите хора от село Черник за подали тъжба в полицията, само че явно разпозналият се като провинен, се възползвал от сиромашията на хората, наброил едни пари и... те си отдръпнали жалбата.

„ В МВР-то като подадохме, не мина два дни, пристигна един служител на реда в нас, разпита ни. После тоя Халил Бекяр, като разбра, че сме подали тъжба, почна да ни псува, наскърбява и заплашва. Питал детето /дъщерята на Гюлюмсер – б. а./ какви разноски сме били имали за дървата и ходенията до Силистра. Тя споделила ей по този начин – едни 800 лв., той пък сподели: „ а, че какво толкоз сте правили пък, че 800 лв. “, но броил, дал ги и отпътувал “, споделя роднината. И добавя нещо не по-малко любопитно: „ Полицаят като разбра и ни сподели: „ А, вие и 5000 да бяхте поискали в тази ситуация – щеше да ви даде “.


Не инцидентно БЛИЦ не разгласява името на въпросната жена, нито на други родственици, свързани с проблема и взсели отношение по него. Макари да са неизбежно разпознаваемни в обстановката, те пожелаха анонимност, тъй като се опасяват от Халил Бекяр. По думите им мнозина от хората в Черник, а и в самото Дулово, са сковани от боязън и не желаят да проказват зе безобразията на въпросния господин. Проверка на медията ни сподели, че Халил Бекяр е човек с притеснително минало. Макари да няма неоправдателни присъди или повдигани обвинявания, архивите на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи дават изясненост за образа му като персона. Спрямо Халил Бекяр е имало недоволство от жена, която през 2011 година се е жалвала, че е била заплашвана от него. Протекла е прокурорска инспекция за закана за ликвидиране, която обаче е била пррекратена, без да бъде повдигано обвиняване.

Воден от журналистическата нравственос и практиката на БЛИЦ да бъдат чути всички гледни точки, наш кореспондент се свърза и с Халил Бекяр. Очевидно слуховете за него в село Черник и Дулово – че е човек с експлозивно-първичен темперамент, просташки маниерии и език, се оказаха правилни. На въпросите на БЛИЦ, свързани с това, че е псувал и обиждал психично-болните хора и техни родственици, той отговори по този начин:

„ Тези педерас*ки депесарски нелепости не ме интересуват! “. Вероятно с това експресивно излияние желае да изрази свое подозрение, че има офанзива против него от конкуретна политическа партия на тази, която го е издигнала като трети в листата си за общински съветници на идните локални избори.

Що се отнася не до комфортни за излизане от обстановка подозрения, а до поднесени обстоятелства – свързани с описа на хората, данъчната декларация и отказаните помощи той отговори: „ Това е едно обществено едва семейство, на което помогнахме, дадохме им там някакви пари... “. На изказванията и очевидните справедливи находки за корист с болните хора, той съобщи, че ‚няма да се изяснява повече “ и, „ в случай че има нещо – давайте го на прокуратурата “.

Така и ще създадем. Като този път се наядяваме, макар че има отдръпване на тъжба, прокуратурата да се самосезира и да разплете случая.

Според поданици на село Черник, в тази ситуация изрично се касае за фиктивно назначение в сметопочистващата компания за присвояването на средства - за сметка на компанията „ Астон Сервиз “ и на самите хора, които са използвани. Към момента е налице напълно обосновано препдоложение в тази посока за най-малко един случай – този на Гюлюмсер. Въпросът е, има ли други?

По линия на активността на сметопочистването в Община Дулово стоят и други въпроси, заложени опред БЛИЦ от самите поданици на село Черник. Като да вземем за пример: за какво откак Халил Бекяр е началник на тамошния клон на компанията, налозите за боклук са увеличени и не ощетява ли това самите хора? Също по този начин, на каква стойност е сметопочстването в общината? Увеличена ли е тя доста през последните години? Събират ли се отпадъците 2-3 пъти седмично или проформа камионът минава един път – както жителите на село Черник настояват и надлежно се постанова да тънат в отпадъци? И несъмнено – има ли „ мъртви души “, за които се твърди, че работят към дуловския клон компания „ Астон Сервиз “ ООД?

БЛИЦ, несъмнено, срещна със обстановката и самия шеф на компанията – Георги Харачерев, който удостовери, че Халил Бекяр е представител на компания „ Астон Сервиз “ ООД в Дулово. Той остана изключително неприятно сюрпризиран от чутото и съобщи, че ще направи щателна инспекция на обстановката.

Орлин ФИЛИПОВСКИ, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР