След проведена неотложна среща на кмета на община Свищов Генчо

...
След проведена неотложна среща на кмета на община Свищов Генчо
Коментари Харесай

Безводието в община Свищов: Започна ремонт на водопроводa за Българско Сливово за 350 000 лв.

След извършена неотложна среща на кмета на община Свищов Генчо Генчев и регионалния шеф на област Велико Търново инж. Георги Гугучков с министъра на Регионалното развиване и благоустройство Иван Шишков, започва спешен ремонт на хранителния водопровод в село Българско Сливово.

На извършената преди няколко дни среща в Министерство на регионалното развитие кметът Генчев показа обширен отчет за положението на водопреносната мрежа на територията на цялата община и направеното от Общината през последните няколко години.

От отчета стана ясно, че вложенията, които са вложени за подобряването на ВиК инфраструктурата надвишават 1.7 млн. лева лични доходи и са привлечени средства посредством Оперативни стратегии и Министерство на околната среда и водите в размер на 5.6 млн. лв., оповестиха от Общината.

През целия интервал община Свищов не е серпантина да търси разнообразни форми на финансиране за решение на проблемите с водоснабдяването. Има направени капиталови планове за селата Драгомирово - на стойност 240 000 лева, Българско Сливово и Совата - на стойност 100 000 лева , където ще стартират неотложно спешни поправки на довеждащата и захранващата инфраструктура, а сега стартира проектирането и на водопроводи на селата Горна Студена, Алеково, Александрово и Червена.

В тази връзка стартираха дейностите по замяна на хранителен тръбопровод за село Българско Сливово в стадий II, от напорен контейнер V=300 куб. „ Бреста “ до разклонителната шахта на обитаемото място. Дължината на трасето е L= 1350 м.

Подмяната ще се извърши с полиетиленови тръби с висока компактност - 200 мм. При положителни атмосферни условия ремонтните действия се чака да приключат до 20 дни.

С контрактуваните средства от Министерство на регионалното развитие се чака да се усъвършенства водоподаването на село Българско Сливово. Предстои внасянето и кандидатстването пред ПУДООС с план за довеждащия тръбопровод към село Овча могила на стойност 1 330 000 лева без Данък добавена стойност.

Припомняме, че в община Свищов 8 обитаеми места са в бедствено състояние и са обречени на безводие заради извънредно неприятното положение на амортизиралата водопреносна мрежа и загубата на вода по трасето, което в действителност наложи и незабавната среща с министъра на Регионалното развиване и благоустройство Иван Шишков.

На нея министър Шишков даде висока оценка за дейните и поредни дейности на кмета на Свищов Генчо Генчев и общинското управление при справяне с водната рецесия, и пое ангажимент да спомага за решение на сериозния проблем.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР