След промените в Изборния кодекс и Закона за административно-териториално устройство

...
След промените в Изборния кодекс и Закона за административно-териториално устройство
Коментари Харесай

Сдружение на кметовете благодари за върнатия праг от 100 души за избор на кмет

След измененията в Изборния кодекс и Закона за административно-териториално устройство през 2016 година, когато прагът за формиране на кметство беше изменен от 100 на 350 души по непрекъснат адрес, Национално съдружие на кметовете на кметства в Република България (НСККРБ) одобри за своя идея да върне правото на хората в дребните обитаеми места да избират своя кмет.
" Не тъй като множеството от нас са директно наранени от смяната – в противен случай, болшинството кметове в Сдружението ръководят многолюдни села и градове, а тъй като видяхме една  неправда, облечена в закон ", се споделя в отворено писмо на сдружението на така наречен " дребни " кметове. То е адресирано до всички парламентарно показани политически сили в Народното събрание.
 Малките кметове питат партиите за изборния предел Малките кметове питат партиите за изборния предел
Биха ли подкрепили законови промени, посредством които прагът за формиране на кметство да се изменени от 350 на 100 души по непрекъснат адрес...
Те допълват, че след поредици от срещи, кореспонденции и диалози през годините 45-ото Народно заседание се вслуша в гласа на гласоподавателите си от дребните обитаеми места и възвърне конституционното им право за избран тип избор – най-важния за тях, тъй като селският кмет не е просто властник. Хората виждат в негово лице приближен човек и вярното е да го избират персонално.
УС на НСККРБ и членовете му благодарят на парламентарно показаните политически партии за разбирането и волята им с параграф 66 в Изборния кодекс да заменят цифрата 350 със 100 в член 14 от Закона за административно-териториалното устройство.
" Благодарим, че правилно и навременно изпълнихте поетия ангажимент към нас. От 1995 година цифрата на изборния предел е променяна 8 пъти. При консолидацията, която успяхме да реализираме през днешния ден, ние сме уверени в устойчивостта ѝ ", показват от сдружението с ръководител Румен Стоянов. 
" Като представители на най-малката, само че най-многобройна единица на изпълнителната власт сме уверени, че можем да работим ползотворно със законодателната власт и вашето решение го потвърди. Надяваме се, че и парламентарната група ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, която не поддържа предлагането, ще обърне фокуса и към желанията на жителите в дребните обитаеми места ", допълват от организацията.  
 ГЕРБ се отметна: Жителите на села под 350 души още веднъж останаха без право да си избират кмет ГЕРБ се отметна: Жителите на села под 350 души още веднъж останаха без право да си избират кмет
Жителите на села с под 350 души население отново останаха без право да си избират кмет. Опит това да бъде променено бе изработен с променит...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР