След продължително боледуване в Лондон почина именитата народна певица Христина ...

След продължително боледуване в Лондон почина именитата народна певица Христина

В Лондон почина именитата певица Христина Лютова

След дълготрайно боледуване в Лондон умря именитата национална певица Христина Лютова. Сърцето й просто спря, сподели съкрушена нейната щерка, певицата станала известна като най-нисък глас на планетата и вписана в книгата " Гинес ", Марияна Павлова.

Тя е родена в Смолян на 24 май 1940 година Тя е била 46 година на сцена, от които 32 с отбор “Родопа ”. Пяла е и в отбор “Филип Кутев ”, част е и от дамското трио “Родопея ”.

През 1976-а е удостоена със званието “заслужила артистка ”.

През цялата си кариера е събрала и запазила над 400 песни. От тях в златния фонд на Българското национално радио се пазят над 40. През 80-те години на ХХ век излизат 4 нейни грамофони плочи, направени са голям брой студийни записи в БНР и заснемания в Българска национална телевизия. Популярни са изявите й и с националния хор „ Големите българските гласове ” с диригент Здравко Михайлов и в основаното от нея неповторимо с ниските си класове и плътни тембри каба трио „ Родопея ”.

" Последното й предпочитание е да бъде кремирана и праха й да бъде разпилян над Кайнадина, връх над Смолян ", споделя щерка й.

Певицата изтъкваше родопската „ Планино, остаряла планино “ за своя коронна ария приживе.

Източник: dnesplus.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg