След приключване на гласуването секционната избирателна комисия отчита резултатите от

...
След приключване на гласуването секционната избирателна комисия отчита резултатите от
Коментари Харесай

Депутатите решиха бюлетините от машините да се броят от секционните избирателни комисии

След привършване на гласуването секционната изборна комисия регистрира резултатите от машинното гласоподаване, като преброява бюлетините от машинното гласоподаване, взеха решение депутатите с приемането на второ четене на текстове от измененията в Изборния кодекс (ИК). " За " гласоподаваха 121 народни представители, 61 бяха " срещу " и 25 се въздържаха.

С тези ремонти на процедура се заличава условието машината да отпечатва протокол от машинното гласоподаване, разясниха от " Продължаваме Промяната " (ПП) и от " Демократична България " (ДБ).  До момента резултатите от машинното гласоподаване в изборната секция се отчитаха посредством печатане на протокол от системата, предава Българска телеграфна агенция.

Парламентът одобри още хартиените бюлетини и бюлетините за машинно гласоподаване да се броят дружно. Избирателната кутия се отваря, бюлетините и бюлетините от машинно гласоподаване се изваждат една по една, слагат се с лицевата страна надолу и се броят, записаха депутатите.

Отхвърлено и при прегласуването беше предлагането на Асен Василев от Политическа партия към протокола от преброяването на бюлетините да се ползва протоколът от машината за гласоподаване. Не получи поддръжка и сходно предложение от Божидар Божанов от Демократична България. 

Току що гласувахме срещу двете публицистични оферти, които можеха да извлекат данните от паметта на машините и те да станат обществени, уточни Асен Василев. Единственият различен вид тези данни да бъдат извлечени е да бъдат оспорени в съда резултатите от съответната секция, означи той. Което, по думите му, значи, че оттук насетне на всички избори ще има 12 хиляди оспорени секции, с цел да може да се сравнят резултатите от паметта на машината с изброените от комисията.  

Георги Свиленски ( " Българска социалистическа партия за България " ) означи, че хората ще имат машина, ще имат и хартия за гласоподаване, гласът им ще се брои от машината, само че ще се брои и от хората. Защо ви е боязън да се брои от хората, попита той.

Надежда Йорданова (ДБ) разяснява, че се заличава условието машината да отпечатва протокол и това значи ръчно преброяване на гласовете и връщане на човешката неточност без спомагателни протоколи. Връщаме още веднъж опашките, кошмарите и недоверието в отчитането на резултатите, добави тя.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР