След преизбирането си, което потвърди голямата му популярност, десноцентристкият португалски

...
След преизбирането си, което потвърди голямата му популярност, десноцентристкият португалски
Коментари Харесай

Популизмът и пандемията - предизвикателствата пред преизбрания португалски президент

След преизбирането си, което удостовери огромната му известност, десноцентристкият португалски президент ще играе от тази седмица по-важна роля против нашествието на крайната десница, само че и против лявото държавно управление, ударено от пандемията, осведоми Българска телеграфна агенция.

Марселу Ребелу де Соуза "укрепва властта си във вечер на политическа стихия ", гласи заглавието на първа страница на водещия ежедневник "Публико ". Държавният глава беше избран отново още на първия тур с 60,7 на 100 от подадените бюлетини, а популистът Андре Вентура получи 11,9 %, или близо половин милион гласа, и за малко да успее да изпревари социалистката Ана Гомеш, останала на второ място с 13 на 100.

Изборите в неделя означават "утвърждаването на известността и легитимността " на настоящия президент, само че също по този начин и "стремителния напредък на радикалната популистка десница ", заключи политологът Антониу Коща Пинту от Института по обществени науки на Лисабонския университет.

В Португалия президентът няма изпълнителна власт, само че оказва огромно въздействие върху публичните диспути и играе ролята на съдия при положение на политическа рецесия, като даже има правото да разпусне Народното събрание, с цел да провокира предварителни избори.

Според извършено в неделя изследване измежду гласоподавателите, дали своят вот на президентските избори, социалистите на премиера Антониу Коща остават първата политическа мощ в страната, само че все по този начин нямат болшинството, които им се изплъзна на парламентарните избори през октомври 2019 година.

"Без хигиеничен кордон "

Техният десноцентристки противник, Социалдемократическата партия (СДП), записва внезапен спад, до момента в който антисистемната партия "Стига! " ( "Chega ") получава поддръжката на 9 на 100 от имащите желание да гласоподават. Това е съвсем колкото поддръжката за нейния създател Андре Вентура на президентските избори в неделя.

Според анализатора Антониу Коща Пинту това изследване удостоверява, че цялата португалска десница е претърпяла значима "реконфигурация ", тъй като "Стига! " се е трансформирала в главен детайл за основаването на дясно държавно управление ".

Още повече че в Португалия, прецизира той, "няма хигиеничен кордон ", целящ да задържи популистите отвън властта, както сподели подписаното през ноември предходната година съглашение със "Стига! ", целящо да разреши на СДП да си върне контрола над районното държавно управление на Азорските острови.

Освен това, предизвестява този наблюдаващ, "Стига! " има капацитет да усъвършенства резултатите си в една страна, където социологическите изследвания демонстрират, че към 20 на 100 от електората може да бъде предразположен на посланието й.

Оценявайки смисъла на своя пробив, Андре Вентура незабавно се обърна към водачите на СДП, с цел да съобщи ясно желанията си: "Няма да има държавно управление без "Стига! ". "Португалия навлиза в един от най-сложните интервали от новата си история ", отбелязва политоложката Паула Еспириту Санту от Висшия институт за обществени и политически науки.

"Повече независимост "

Според нея популисткото предизвикателство преди малко се е прибавило към това, което към този момент стоеше пред португалските водачи: една пандемия, която нанася съществени вреди на страната, най-тежко засегнатата в света през последните две седмици, както и икономическата и обществена рецесия, които тя провокира.

Предвид обстоятелството, че португалският държавен глава няма право на повече от два поредни мандата, Марселу Ребелу де Соуза в този момент ще разполага с "повече независимост ", с цел да оказва въздействие на политическата игра, отбелязва тази анализаторка.

В победната си тирада президентът не се поколеба да обещае на португалците да трансформира битката против пандемията в "основния си приоритет ", въпреки че воденето на тази битка преди всичко е задача на държавното управление на социалиста Антониу Коща.

Правителството обаче пристигна на власт с помощта на радикалната левица, която след това се разочарова от него, и в този момент се мъчи да овладее обстановката на фона на избухливото повишаване на броя на случаите на ковид и препълването на португалските лечебни заведения.

Преди десетина дни Коща наложи втора карантина, която се опитваше да избегне в продължение на два месеца. Вчера португалската министърка на опазването на здравето Марта Темиду призна, че страната към момента не е излязла от един сериозен интервал.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР