След появата на мечка в Чепеларе, местните хората заплашиха с

...
След появата на мечка в Чепеларе, местните хората заплашиха с
Коментари Харесай

Набезите на мечки в Смолянско са зачестили - от 80 през 2020 г. на 188 през 2021-ва


След появяването на мечка в Чепеларе, локалните хората заплашиха с митинги, в случай че не се подхващат незабавни ограничения.

От регионална администрация също сигнализираха, че популацията на предпазения тип към този момент е стеснителен. Има ли още нападения на мечката в Чепеларе ревизира екип на bTV.

От събота вечерта животното не се е появявало, споделиха двамата стопани, чийто кошери бяха унищожени, а медът беше изяден от мечката.

Според тях казусът е какво ще се случи с мечките оттук насетне и са на мнение, че би трябвало да се вземат радикални ограничения – даже отстрелването им.

„ Те са предпазен тип, само че ние предпазени ли сме от мечките? “, попитаха стопаните.

Областният шеф на Смолян Емил Хумчев съобщи, че към този момент две министерства са алармирани за застрашителната популация на мечки, която тормози хората.

„ През последните три години броят на нападенията върху имущество и животни се усилва. През 2019 година сме имали към 108 такива случаи, през 2020 година – към 80, а през 2021 година към този момент стават 188 “, изясни Хумчев.

„ От края на месец февруари започнахме да получаваме редица сигнали в цялата област за появяването на кафява мечка, която нанася вреди най-много върху имуществото и стопанствата на хората “, добави той.

Няма нападнати хора, само че локалната власт е извънредно обезпокоена, тъй като този тип стартира от ден на ден да навлиза в обитаемоте места. Затова и министрите на земеделието и на околната среда са осведомени за казуса.

Хумчев съобщи, че преди всичко е необходим мониторинг, с цел да се откри дали популацията на мечките се е нараснала. Също по този начин желаят повече права на районните служби, с цел да се реагира по-бързо. Не на последно място е нужна и смяна в нормативната уредба, с цел да се вземат съответни ограничения и хората да се успокоят.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР