След повече от година на бюрократични процедури и точно преди

...
Коментари Харесай

Първата детска градина и училище в "Манастирски ливади-запад" ще се строят догодина

След повече от година на бюрократични процедури и тъкмо преди изборите Столичната община разгласи, че ще построи първите и евентуално единствени детска градина и учебно заведение в кв. " Манастирски ливади-запад ". Презастрояването в този квартал се случи още преди десетилетие и поради бездействието на общината безусловно не остана свободен терен, на който да се изградят обществени здания за просветителни потребности. Сега обаче за задачата ще се употребява теренът, очакван преди за резиденция " Дом на българите живеещи в чужбина ", която сега съставлява рисков замразен градеж. Той бе трансфериран на кметството от страната и след събарянето на 14-метровата стоманобетонна структура върху него ще се изградят детска градина и учебно заведение.

Решението на Столичния общински съвет, с което се променя подробният организационен проект и се разрешава на общината да събори съществуващата постройка, е от 25 юли 2019 година Впоследствие на 13 март 2020 година е подписан контракт с " Национален дарителски фонд 13 Века България " и теренът е трансфериран безвезвъзмедно на Столична община. Така наподобява, че въпреки и спешното положение на постройката да е причина за произшествия в региона, общината е изгубила една година в очакване, преди да стартира разчистването на терена. Причината за това може да е административна - до момента в който се създаде нужния план за срутване.

От седмица разчистването е в ход, като за събарянето на остарялата постройка общината ще даде 1.3 млн. лева
От десетилетия постройката тъне в съсипия и в този момент е в спешно положение Фотограф: Надежда Чипева
То би трябвало да завърши до шест месеца, след което до края на годината се планува да стартира строителството на образователните заведения. Сегашният опит на общината обаче демонстрира, че тези периоди нормално не се съблюдават и е по-вероятно това да случи идната година, изключително в случай че се организира открита процедура за избор на реализатор. Което пък значи, че най-рано през 2024 година може да се чака банкет за децата.
В двора на рисковата постройка може да се влезе елементарно, тъй като липсва предпазваща ограда Фотограф: Надежда Чипева През годините е забелязвано деца да се катерят по рисковите железа Фотограф: Надежда Чипева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР