След повече от десетилетие работа и десетки милиони долари държавна

...
Коментари Харесай

Китайски конкурент на Boeing и Airbus влиза в битката за небето

След повече от десетилетие работа и десетки милиони долари държавна помощ, първият китайски пътнически аероплан е на прага да бъде утвърден от Пекин и да стартира осъществяване на полети, оповестява Financial Times. С стартирането в приложимост на новия тяснофюзелажен аероплан (с една пътека) C919 в промишлеността, доминирана от европейския Airbus и американския му противник Boeing, се включва и нов кандидат с дълбоки джобове и политическа поддръжка: подкрепяният от страната Comac.

Водейки началото си от китайската военна авиация, през 2008 година Comac получи към 1000 поръчки за летателни средства, по-голямата част от които от локални клиенти. Първата доставка е за China Eastern Airlines и се чака към края на тази година. Пекин не крие желанието си да постави завършек на монопола на западните колоси, подпомагайки производството на C919 със 72 милиарда $ по данни на американския тинк-танк Center for Strategic and International Studies.
Натиск от държавното управление
Стратегическата значителност на плана стимулира първата поръчка. Дейвид Ю, специалист по финанси в авиацията към China Aviation Valuation Advisors и учител в Нюйоркския университет в Шанхай, споделя, че китайските авиолинии не са задължени да купуват самолета, само че има мощен напън от страна на държавното управление.

Airbus и Boeing от десетилетия се състезават за пазарен дял и държавна поддръжка. Появата на нов съперник беше задоволителна, с цел да загърбят разликите и да прекратят 17-годишен спор за дотация от Световната комерсиална организация.

Въпреки повтарящите се забавяния в производството има сигнали, че инвестицията на Пекин към този момент стартира да се отплаща. Гийом Фори, изпълнителен шеф на Airbus, неотдавна призна възхода на Comac, обявявайки го за събитие в промишлеността. Според него пазарът, " най-малко на тяснофюзелажни самолети, ще включва нов индивид в олигопола до края на десетилетието ".

Самолетите модел C919 не могат да се мерят с най-новите Airbus A320 и Boeing 737, само че огромната паника на западните компании е, че бъдещи индустриални цикли ще лишават огромна част от доставките за Китай. Очаква се страната да стане най-големият авиационен пазар. Boeing предвижда, че китайските самолетни компании ще купят 8600 нови самолета през идващите 20 години. Според Ричард Абулафия, вицепрезидент на авиоконсултантската компания Teal Group, Comac не е опасност за никого отвън Китай, само че страната е най-големият пазар за експорт в света.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР