След повече от десетилетие преговори повече от 100 държави в

...
След повече от десетилетие преговори повече от 100 държави в
Коментари Харесай

Споразумение за спасяване на световния океан след десетилетни преговори: 30% от него стават защитени до 2030 г.

След повече от десетилетие договаряния повече от 100 страни в Организация на обединените нации реализираха историческо съглашение за запазване на международния океан, съобщи Би Би Си. Договорът за намерено море планува 30% от него да бъдат предпазени до 2030 година Целта е да се опази и възвърне морската природа.

Според " Грийнпийс " до 2030 година всяка година би трябвало да се пазят 11 млн. кв. км океански площи, с цел да се реализира задачата.

Споразумението беше реализирано в събота вечерта, след 38-часови договаряния в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Те бяха забавени в продължение на години поради различия по отношение на финансирането и правата за лов на риба.

Последното интернационално съглашение за запазване на океаните е подписано преди 40 години, през 1982 година - Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право. С нея беше основана зона, наречена " намерено море " - интернационалните води, в които всички страни имат право да ловят риба, да плават с кораби и да правят научни проучвания - само че единствено 1,2% от тези води са предпазени. Морският живот отвън тези предпазени зони е изложен на риск от изменението на климата, несъразмерния лов на риба и корабния трафик.
Според Международния съюз за отбрана на природата (IUCN) при последната оценка е открито, че близо 10% от международните морски типове са застрашени от изгубване.
Новите предпазени зони ще лимитират размера на риболова, маршрутите на морските пътища и проучвателните действия, да вземем за пример дълбоководния рандеман - когато минералите се извличат от морското дъно на 200 м или повече под повърхността. Това се прави, откакто групите за отбрана на околната среда показаха опасения, че добивните процеси могат да нарушат местата за размножаване на животните, да провокират шумово замърсяване и да бъдат токсични за морските жители.

Международният орган за морското дъно, който управлява издаването на лицензи, коментира пред Би Би Си, че " всяка бъдеща активност в дълбоките пластове на морското дъно ще предстои на строги екологични разпореждания и контрол, с цел да се подсигурява, че тя се прави стабилно и отговорно ".

Мина Епс, шеф на екипа на IUCN по въпросите на океаните, съобщи, че главният проблем е бил обвързван със шерването на морските генетични запаси. Морските генетични запаси са биологични материали от растения и животни в океана, които могат да бъдат от изгода за обществото, да вземем за пример за фармацевтични артикули, промишлени процеси и храни. Понастоящем по-богатите страни разполагат с запаси и финансиране за проучване на дълбоките океански води, само че по-бедните желаят гаранция, че всички открити изгоди ще бъдат поделени поравно.

Д-р Роберт Бласиак, откривател на океаните в Стокхолмския университет, разяснява, че предизвикването се състои в това, че никой не знае каква е цената на океанските запаси и затова не знае по какъв начин те могат да бъдат разпределени.

" Ако си визиите огромен широкоекранен тв приемник с висока разграничителна дарба и в случай че единствено три или четири от пикселите на този великански екран работят, това са нашите знания за дълбокия океан. И по този начин, ние сме записали към 230 000 типа в океана, само че се допуска, че те са над два милиона ", сподели той.

Страните ще би трябвало да се срещнат още веднъж, с цел да одобряват съглашението, а по-късно ще би трябвало да свършат още доста работа, преди договорът да бъде прибавен.

" Ще отнеме известно време, с цел да влезе в действие. Страните би трябвало да го ратифицират [да го одобряват юридически], с цел да влезе в действие. След това би трябвало да се основат доста институционални органи като Научно-техническия комитет ", разясни Лиз Каран, шеф на екипа за ръководство на океаните на Pews Trust.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР