След постъпили сигнали относно възможни злоупотреби беше издадена заповед на

...
След постъпили сигнали относно възможни злоупотреби беше издадена заповед на
Коментари Харесай

Спортното министерство бие аларма: 818 бона са потънали без следа в БФС

След постъпили сигнали по отношение на вероятни злоупотреби беше издадена заповед на министъра на младежта и спорта Радостин Василев за инспекция на план за финансово подкрепяне на БФС от 2014 година, след която беше открито невиждано изгубване на плановата документи от ММС, оповестяват от ведомството.

Проектът е по стратегия на ММС за осъществяване на семейства на интернационалните спортни надпревари на територията на България, възложен от Български футболен съюз /БФС/ на Министерството на младежта и спорта /ММС/ с вх. №09-00-5798/18.12.2014 година.

В тази връзка има съществени подозрения за незаконосъобразни дейности от страна на чиновници на ММС, позволили изгубването на плана, който е неразделна част от контракта, подписан сред ММС и БФС, за даване на целеви финансови средства в размер на 818 000 лв. за организация и осъществяване на Европейско състезание за юноши до 17 година през 2015 година. С цел безспорна гласност, бистрота, правомерност и премахване на непорочни практики, осъществени в ММС, неотложно ще бъдат сезирани способените държавни органи за определяне на обективната истина.

Фактологията по проблема е следната:

1. Проектът се финансира отчасти от ММС и съставлява неразделна част от контракт, подписан сред Министерството на младежта и спорта /ММС/ и Български футболен съюз /БФС/, за даване на целеви финансови средства в размер на 818 000 лева за организация и осъществяване на Европейско състезание за юноши до 17 година на 06.05-22.05.2015 година в гр. Бургас, Созопол, Сливен и Стара Загора.

2. На съображение чл.2, ал.1, т.4 и член 11, ал.2 от Наредба №1 от 08.05.2014 година и според заповед на Красен Кралев са предоставени средствата по горецитирания контракт по Програма „ Спорт за високи достижения “ – Домакинства на надпревари и шампионати от МСК през 2015 година Съгласно чл.11, ал.2 от Наредбата, препоръчаният план за финансово подкрепяне е утвърден и отчасти финансиран.

3. На 28.10.2019 година, след серия от журналистически следствия, със заповед е стартирана инспекция от ММС, включваща този контракт и план. Работната група е изготвила отчет и допълнение към него, с които се открива, че БФС следва да възвърне средствата в размер на 142 766 лева по сметката на ММС, касаещи контракта и плана към него. ММС е подало искова молба в Софийския градски съд и е формирано дело 1082 от 2020 година

Към сегашния миг ММС не е в положение да възобнови инспекцията по горепосочения план, защото липсва плановата документи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР