След посещението на китайския президент в Русия американците се опасяват,

...
След посещението на китайския президент в Русия американците се опасяват,
Коментари Харесай

Китайският капан. Как Си Дзинпин повлия на президентските избори в САЩ

След визитата на китайския президент в Русия американците се притесняват, че Пекин може да " натисне " Вашингтон по украинския път. А несговорчивостта на Белия дом ще коства скъпо на Джо Байдън, чиито рейтинги още веднъж бият антирекорди. За въздействието на Китай върху политиката на Съединени американски щати - в материала.

Такса за отвод

Срещите на Си Цзинпин с Владимир Путин в Москва сложиха администрацията на Байдън „ в неловко състояние “, признава “Блумбърг ”. Преди всичко поради подробното разискване на китайския кротичък проект за Украйна.

Официални лица на Съединени американски щати обществено показаха подозрения по отношение на самодейността на КНР, като показаха, че препоръчаното преустановяване на огъня дейно би осигурило териториалните придобивки на Русия.

„ Въпреки това тези срещи и предлагането провокираха безпокойствие в администрацията, което от своя страна докара до въпроси по отношение на по-широкия метод на Съединени американски щати към двете страни “, акцентира “Блумбърг ”.

Според един от източниците в Белия дом там се опасяват, че китайският проект ще ги „ натика в ъгъла “. „ Прякото игнориране на тази тематика ще разреши на Китай да показва на други страни, които са изтощени от война и стопански вреди, че Вашингтон е този, който не се интересува от мира и му пречи “, изясни той. А Белият дом не предлага ясни други възможности на самодейността от Пекин.

„ Китай евентуално ще споделя по-често, че Съединени американски щати се опълчват на прекратяването на огъня ", допуска Бони Лин, откривател в Американския център за стратегически и интернационалните проучвания. „ Пекин ще се опита да завърти всичко по подобен метод, че да показа Вашингтон в негативна светлина ”, добавя тя.

Това може да коства на Белия дом и загубата на съдружници оттатък океана. Високопоставеният китайски посланик Ван Йи прикани Европейски Съюз да помогне за разрешаването на спора в Украйна. „ Възобновяването на договарянията и търсенето на политическо решение би трябвало да стане стратегически консенсус сред Китай и Европа “, акцентира той. Испанският министър председател Педро Санчес разгласи, че ще посети Пекин идната седмица, с цел да разиска китайската самодейност. И френският президент Еманюел Макрон ще отиде там при започване на април.

„ Докато мирният проект на Пекин не беше признат на съществено нито от украински, нито от западни публични лица, неотдавнашното ходатайство сред Саудитска Арабия и Иран за разведряване демонстрира, че Китай има голямо дипломатическо въздействие “, написа Джеймс Крабтрий, изпълнителен шеф на Международния институт за стратегически проучвания, в колона за списание “Форин Полиси ”.

В същото време „ войната на безсилие е тестване за готовността на Съединени американски щати и съдружниците да продължат да финансират Киев и да изострят политическото разделяне на Запада “, показва колумнистът на “Си-Ен-Ен ” Стивън Колинсън.

Размит дневен ред

Страховете на анализаторите се укрепват от обстоятелството, че Джо Байдън към момента не е дефинирал ясно американските цели в Украйна.

Както означи в изявление Владимир Василиев, основен откривател в Института за проучване на Съединени американски щати и Канада на РАН, в обществото от дълго време е назряло искане за доклад от управляващите: за какво Вашингтон спонсорира Киевски режим.

„ Липсата на ясни цели е присъща освен за украинското направление, това е обща линия на цялата политика на Байдън – и в стопанската система, и в обществената сфера. Естествено, съперниците се възползват от това “, прибавя специалистът.

Байдън също сбърка с Китай. Майкъл Суейн, старши помощник за Източна Азия в Института за обществена администрация “Куинси ”, сподели пред “Нюзуик ”, че острата рецензия на Запада към позицията на Китай по отношение на съветската военна интервенция е трябвало да „ обуздае “ Пекин. Но чисто и просто тласка Путин и Си към по-нататъшно доближаване.

„ Беше изцяло нереалистично да чакаме Пекин да осъди единствения важен стратегически сътрудник в противодействието на това, което съгласно тях е пълномащабна акция на Съединени американски щати за ограничение и намаляване на Китай и събаряне на комунистическата партия “, разяснява специалистът.

Голям хубав съюз “

Един от главните критици на Байдън остава някогашният президент Доналд Тръмп, който разчита на втори мандат през 2024 година Той също не заобикаля " китайския фактор ".

„ Администрацията на Байдън тласна Русия право в ръцете на Китай. Сега те имат огромен хубав съюз. За Китай това беше като да вземеш бонбон от дете “, сподели Тръмп още преди договарянията в Москва. Според него той е " единственият, който е в положение да предотврати третата международна война ", към която се е устремил Байдън.

Тръмп назова срещата сред Путин и Си „ най-лошият миг в историята на Съединени американски щати “.

Прорепубликанският канал “Фокс Нюз ” като цяло го поддържа. " Промяната в действителност идва по света. За страдание администрацията на Байдън, която е прекомерно съсредоточена върху Украйна, е в блажено незнание, че световният ред се обръща с главата надолу ", споделя колумнистът Ребека Кофлър. „ Време е възрастните в Белия дом на Байдън да стартират да мислят сериозно и стратегически “, заключва той.

Бившият държавен секретар на Тръмп Майк Помпео уточни по малкия екран, че съюзът сред Москва и Пекин „ може да е брак по сметка (това споделиха от Белия дом за визитата на Си), само че те въпреки всичко са женени “.

„ Фактът, че Белият дом омаловажава това, като че ли е нищожно или маловажно, е голяма стратегическа неточност. Администрацията на Байдън се провали. Позволи на руснаците и китайците да се сближат по подобен метод, че това съставлява голям риск за Съединените щати и всеки техен жител “, акцентира той.

Спад в известността

Не е изненадващо, че рейтингите на Байдън не престават да удрят антирекорди.

Според изследване на “Асошиейтед Прес ” едвам 38% от американците утвърждават работата му. Икономическият курс - 31%, външната политика - 39%.

По-голямата част не желаят да видят Байдън в идната предизборна акция. Сред членовете на Демократическата партия едвам 37% са за повторното му номиниране.

Рейтингът на Тръмп също е невисок (33%), само че на губернатор на Флорида, републиканеца Рон ДеСантис е 56%. Ако демократите желаят да запазят Белия дом през 2024 година, по-добре да не залагат на Байдън.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР