След пороите и с повишаването на температурите зачестиха случаите на

...
След пороите и с повишаването на температурите зачестиха случаите на
Коментари Харесай

Кърлежи и червеи атакуват очите

След пороите и с повишението на температурите зачестиха случаите на офанзиви в очите от кърлежи и червеи. Това заяви доктор Гергана Попова, шеф на отделението по очни заболявания в УМБАЛ-Пловдив. Тя напомни, че и предходната година по това време пациенти са търсили помощ при експертите по очни заболявания.

Пациентка се обърнала за подпомагане с недоволство, че нещо я нервира в окото. При прегледа медиците откриват 8-9 дребни червейчета с размер към 2 мм всяко в конюнктивния сак. Не е ясно по какъв начин тъкмо са попаднали в окото, тя допуска, че е станало, до момента в който е била на разходка в гората. Със същите недоволства е било и момче на 14 година, което постоянно върви на тренировки на гребната база. При друга жена е открит кърлеж на клепача, който е сполучливо отхвърлен.

Най-неприятният случай е на пациентка с недоволство от непрекъснато раздразнение в едното око и възприятие за непознато тяло. При огледа под конюнктивата се открива червей с дължина 1 см, надиплен като топка. Докато я приготвят за оперативна намеса, той " изчезва ". Дори проучването с ядрено-магнитен резонанс не съумяло да го открие. В момента е под наблюдаване. Вероятно ларвата е попаднала по време на преход в планината през почивните дни, считат лекарите.

Най-често пациентите търсят помощ след разходки измежду природата, изключително в случай че са си правили пикник и са седели на тревата, изяснява доктор Попова. Другият поток от пациенти идва от Гребната база в Пловдив. Според нея максимален е рискът за децата, тъй като тичат по неокосените треви и са по-ниски на растеж.

Лечението в сходни случаи е хирургично, по-късно пациентите организират медикаментозно лекуване и наложително се следят от очен експерт, изяснява доктор Попова. Миналата пролет са обслужени към 10 пациенти. При нито един от тях не се е стигнало до затруднения.

Препоръката на доктор Попова е да не се върви по неокосени ливади. През топлите месеци е наложително да носят очила, които биха ги предпазили от летящи и пълзящи инсекти.

Нашествие от кърлежи и комари

Ако доникъде на юни през 2018 година са уловени 80 кърлежа, то за същия интервал на т.г. те са 280, излиза наяве от думите на началника на отдел “Паразитология и ДДД “ към Столичната районна здравна ревизия Цезарина Илиева. По думите й завършили все още са завършили обработките на всички огромни паркове и градини, на гробищните паркове, на транспортните алеи. Пикът на кърлежите е през април, май и юни, както и септември.

Контролът на всеобщите инфекции, излъчени от комарите, е в ръцете на страната, съобщи пред БНР шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. доктор Тодор Кантарджиев. Според него обаче общините не са взели навреме ограничения - още през април. Специалистът предлага, в случай че възрастен е ухапан от кърлеж, да вземе еднократно две таблетки антибиотик доксициклин, незабавно след свалянето на кърлежа. Децата би трябвало да вземат макролиден антибиотик еднократно. Когато това се направи сега на свалянето на кърлежа, вероятността за преместване на кърлежова зараза понижава 10,2 пъти.

Комарите, които предават западнонилска тресчица у нас, хапят след 18,30 ч. и през нощта. Затова експертът предлага хората да употребяват репеленти, да носят облекла с дълги ръкави и панталони.

8% от заболелите от западнонилска тресчица умират, напомня проф. Кантарджиев. През 2018 година у нас са боледували 13 души, като двама от тях са умряли.

Етерични масла против инсекти

Етерични масла избавят от комари, кърлежи, мухи и паяци, споделя пред МедикалТайм доктор Илияна Енчева-Матеева, шеф на отделението по физиотерапия в МБАЛ " Централ Хоспитал ". Тя е безапелационна, че етеричните масла са нетоксична опция за предотвратяване от инсекти и сполучливо се ползват против ухапвания от кърлежи, комари, паяци, бълхи, защищават от мухи, миризливки и други

- Босилекът се ползва локално върху засегнатото от кърлежи, комари и т. н. място. Може да се сложи в дифузер или в стъклен спрей след разреждане.

- Евкалиптът от дълбока античност се употребява за лекуване на рани, тъй като води до бързото им укрепване, както и за попречване на инфекции.

- Чаеното дърво оказва помощ за лекуване на рани, получени след захапване от инсекти, като се нанася върху тях. Добре се комбинира с лавандула. С него би трябвало да се внимава, в случай че в дома има домашни любимци, тъй като е токсично за тях.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР