След поредното злато, което златните ни момичета от художествената гимнастика

...
След поредното злато, което златните ни момичета от художествената гимнастика
Коментари Харесай

Откриха първата златна монета от средновековния град Лютица край Ивайловград

След следващото злато, което златните ни девойки от художествената гимнастика „ откриха “ неотдавна в София, продължава и зашеметяващото „ златно “ археологическо лято на експертите от Националния исторически музей /НИМ/.
Екипът, управителен от шефа на НИМ доцент доктор Бони Петрунова, който изследва средновековния град Лютица край Ивайловград, Хасковско, откри първата златна монета на този обект. Това оповестиха от пресцентъра на НИМ.

Тя е от вида " Йоан ІІІ Дука Ватаци (1222- 1254) “ и е отнасяна към този никейски император, от интервал на интензивни златни и медни монетосечения, правени от венецианците в Константинопол. Монетите са употребявани в този български град още от към 1215 година
По-точната датировка на златната монета, съгласно проф. Константин Дочев, е 1240-1260 година Тя не е била в обращение дълго време, само че е минала през ръцете на няколко сарафи, което проличава от графитите по нея.
След като през юли тази година в Лютица бе открит печатът на императрица Йоланда Монфератска, в този момент намирането на златна монета в този феодален град демонстрира, че това място е богат извор на информация и благосъстояния. И това е единствено първата златна монета, ще „ изскочат “ евентуално и други.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР