След поредното злато, което златните ни момичета от художествената гимнастика

...
След поредното злато, което златните ни момичета от художествената гимнастика
Коментари Харесай

Откриха първата златна монета в Лютица

След следващото злато, което златните ни девойки от художествената гимнастика „ откриха “ неотдавна в София, продължава и зашеметяващото „ златно “ археологическо лято на експертите от Националния исторически музей /НИМ/.

Екипът, управителен от шефа на НИМ доцент доктор Бони Петрунова, който изследва средновековния град Лютица край Ивайловград, Хасковско, откри първата златна монета на този обект.

Тя е от вида "Йоан ІІІ Дука Ватаци (1222- 1254) “ и е отнасяна към този никейски император, от интервал на интензивни златни и медни монетосечения, правени от венецианците в Константинопол, оповестиха от пресцентъра на музея. Монетите са употребявани в този български град още от към 1215 година

По-точната датировка на златната монета, съгласно проф. Константин Дочев, е 1240-1260 година Тя не е била в обращение дълго време, само че е минала през ръцете на няколко сарафи, което проличава от графитите по нея.

След като през юли тази година в Лютица бе открит печатът на императрица Йоланда Монфератска, в този момент намирането на златна монета в този феодален град демонстрира, че това място е богат извор на информация и благосъстояния. И това е единствено първата златна монета, ще „ изскочат “ евентуално и други.



Снимка: НИМ
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР