След поредно отлагане екипът ни от новата експедиция на Антарктида

...
След поредно отлагане екипът ни от новата експедиция на Антарктида
Коментари Харесай

Екипът ни за Антарктида лети на 30 януари

След следващо отсрочване екипът ни от новата експедиция на Антарктида ще излети от Летище „ София ” на 30 януари. Първата група от шестима учени не съумя да отпътува на 12 януари, поради случаи на инфектирани с ковид при испанските им сътрудници. Така от 56 души от екипажа на „ Есперидас ”, с който обикновено  българите пътуват, 32-ма са били позитивни. Поради това корабът е върнат, разяснява пред „ Монитор ” проф. Христо Пимпирев.

„ Трудностите бяха до последния миг. Шестимата от екипа, които трябваше да заминат и да отворят базата, бяха с подготвен багаж и трябваше да летят със аероплан на 12 януари.

Но получихме известие за инфектираните сътрудници и испанската стратегия беше съкратена на половина. Нашата пък беше пред заплаха да не се състои. Но ние продължихме интензивни контакти до последно и успяхме да договорим различен испански транспортен съд ”, изясни проф. Пимпирев.

„ Топенето на ледниците е доста интензивно и морското равнище се покачва.

Това има световни последствия ”, сподели още проф. Пимпирев.

Той посочи, че към този момент се уговаря и въпросът по връщането на полярниците ни, което ще е по-късно от 23 март, поради закъснялата експедиция. Засега се възнамерява това да стане с военния аероплан „ Херкулес ” на урогвайските военно-въздушни сили от прилежащия остров Кинг Джордж.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР