След поредицата от разкрития за незаконосъобразната дейност на ИАМедицински одит

...
След поредицата от разкрития за незаконосъобразната дейност на ИАМедицински одит
Коментари Харесай

Пълен смях! След скандални разкритя за ”Медицински одит”, затегнаха режима за влизане

След поредицата от разкрития за незаконосъобразната активност на ИА ”Медицински одит ” чиновници ни разкриха, че вместо да стартира проверка на потулените случаи на лекарски неточности и смяна в организацията на работа, единственото което се е случило е да се “затегне ” пропусквателния режим на постройката на организацията и неведнъж да се преиздадат разпоредбите за осъществяване на инспекции.
С усмивка ни споделиха, че към този момент малко хора знаят кои са последните и настоящи правила, а в метода на работа нищо не се е трансформирало. Различните форми на интервенция не престават.

Редакцията на Фрог нюз разполага с последната версия на Инструкцията и Методиката за контролната активност на организацията. Вместо да отстранят пороците си, управлението е утвърдило вътрешни правила “бетониращи” намесата на управлението в работата на контрольорите. В чл 19, алинея 1 от Методични инструкции за реализиране на контролната активност е написано изискването проверяващите екипи да дават отчет до въздесъщия шеф на организацията.

В алинея 4 от същия текст става видно, че отчета не се входира и не се сканира в деловодството на организацията до момента в който изпълнителния шеф “не се запознае” със наличието му. От приложение 19 към разпоредбите е одобрен пример на същия този отчет, където категорично са посочени и “съгласуващите”, както следва – шеф на отдел, шеф на дирекция и заместител шеф.

Впечатление вършат и периодите. Контрольорите следвало да изготвят отчета си едвам в 5 дневен период, а шефа щял да среща жалбоподателите чак след месец. Колко хубаво и комфортно дълго време за “съгласуване” и “запознаване”.

Коментара на адвокати е, че това е следващата форма на административна безочливост и безхаберие. Подобна организация напълно опонира на Закона за административните нарушавания и санкции /ЗАНН/ и Наредба 14 за контролната активност на организацията. От една страна сходни “съгласувания - намеси” могат да бъдат тълкувани като пороци във волята на контрольорите в организацията.

От друга страна, доколкото изпълнителния шеф работи като първонстанционен съд той по никакъв метод не следва да взема присъединяване в контролното произвеждане. Той би трябвало да слуша пренията сред актосъставител и извършител, а гореизложеното е съображение да му се желае отказ като административнонаказващ орган. Подобни пълномощия не съществуват нито в закона нито в наредбите регулиращи работата на организацията.

Изтъкнаха ни събитието, че по реда на Закон за административните нарушения и наказания работят голям брой и извънредно съществени институции – да вземем за пример Агенция “Митници”, Национална организация за приходите /НАП/ и доста други. Нито една институция не си разрешава сходна порочна организация на активността – още повече в подтекста на голям брой “смачкани” преписки, в това число и касаещи смъртни случаи.

Извода на юристите е, че в тази ситуация се касае за цялостна липса на воля. Проблема към този момент не е административен или юридически, а хората заемащи сходни виновни позиции са казуса. Смятат, че това управление е в режим “обратно броене”, защото няма кой да ги търпи в този им тип в една правова страна. Преписките ще не престават да бъдат “мачкани”, а човешки ориси оставени на административния произвол на група самозбравили се “експерти”.

В доста случаи не е ясно КОЙ си е наумил, че може всекидневно да погазва закона. Ако някоя институция въпреки всичко реши да се поинтересува кой е утвърдил разпоредбите в „ Медицински одит “, незабавно ще я насочим към шефката на организацията Златица Петрова, със съгласуватели Татяна Иванова, Емил Велчовски и Александрина Гигова. Току-виж, може и другите държавни ведомства да решат да вземат „ преден “ образец от тях.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР