След поредица от въпроси за неизяснени въпроси около функционирането на

...
След поредица от въпроси за неизяснени въпроси около функционирането на
Коментари Харесай

Голям провал на „Жената зад щанда“! Парламентът бламира бившата на Христо Иванов

След поредност от въпроси за неизяснени въпроси към действието на преброителните центрове, които „ Демократична България “ искаше да вкара в Изборния кодекс, концепцията им по този начин и не бе подкрепена от депутатите. Предложението получи 68 гласа „ за “, „ срещу “ бяха 150. Идеята бе подкрепена единствено от „ Промяната “, Демократична България и „ Български напредък “.

За Христо Гаджев от ГЕРБ предлагането за центровете не е ново, само че ще е мъчно изпълнимо изключително в огромни изборни региони. Даде образец със столичния „ Люлин “, където има 132 секции и това значи 7 центъра, които би трябвало да бъдат ситуирани някъде. Ще стане призрачен сън, предвижда той. И уточни, че след опита в Бобошево е посочено, че той работи за малко региони, такива с по 25-30 секции най-много. Според Гаджев още тогава ЦИК е предизвестил, че се основават усложнения за правосъдния надзор.
Надежда Йорданова от Демократична България изясни, че в този момент, в случай че при отваряне на чувалите се откри неточност, това въздейства на резултатите от секцията, а в този момент ще е за целия избирателен сектор. Според нея това няма да препятства заинтригуваните лица да упражнят правото си на правосъдно оборване.
СИК няма да брои, а това ще се случва в центровете под надзора на наблюдаващи, изясни някогашният министър на електронното ръководство Божидар Божанов. Машинният избор ще е преброен от машината, неговият протокол ще е привнесен и прибавен към броенето в центровете, изясни той.

Мирослав Иванов от „ Промяната “ съобщи, че „ концептуално това предложение е положително “, само че се оплака от неналичието на спор. Според него е по-важно да има фактически броене, даже то да отнеме 24 часа, пред това вотът да е килнат.
Подменяме ролята на СИК, отвърна ги Бранимир Балачев от ГЕРБ. Той попита за какво не имат вяра на тези хора, които партиите единствено са изпратили в СИК, а вършат „ нещо като въззивна инстанция и предлагаме преброителни пунктове “. Юристът пресметна, че това ще трябват по160 центъра с избран брой членове, а разноските ще са по към 1 млн. на избор, което в допълнение ще утежни сметката за вота.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР