След подробните истории на предходните световни първенства, ТОПСПОРТ започва да

...
След подробните истории на предходните световни първенства, ТОПСПОРТ започва да
Коментари Харесай

Саудитска Арабия: Зелените соколи няма да се задоволят с нов провал

След подробните истории на предходните международни шампионати, ТОПСПОРТ стартира да Ви показва тимовете, които се класираха за идния Мондиал 2018. Големият футболен шампионат започва на 14-и юни, а през днешния ден ще подчертаваме вашето внимание върху един от огромни новобранци - Саудитска Арабия.

ПУСТИНЯ, НЕСМЕТНИ БОГАТСТВА, ПЕТРОЛ И МАЛКО ФУТБОЛ

Саудитска Арабия е най-голямата по територия страна на Арабския полуостров. Кралството е №1 по ресурси и е най-големият експортьор на нефт в света. Почти ненаселена, по-голямата част от територията на тази страна е заета от пустини и полупустини, с намаляващо номадско население от бедуини.

Кралството е пословично със своите строги закони, които следват ислямският шериат. Саудитска Арабия интензивно ползва смъртното наказване за необятен набор от действия : ликвидиране, обезчестяване, въоръжен обир, приложимост на опиати, лъжепророкуване, вероотстъпничество, прелюбодейство и магьосничество. Екзекуцията се извършва посредством обезглавяване с меч , по-рядко посредством ликвидиране с камъни или разстрел. Жените в Саудитска Арабия са лишени от редица права дотам, че някои правозащитни организации приказват за " полова сегрегация ".

 Снимка 356084
Източник:

Напоследък обаче вярата за позитивна смяна е напълно действителна , откакто саудитския престолонаследник Мохамад бин Салман приготвя съществени промени.

" Връщаме се към това, което следвахме - сдържан ислям, отворен към света и всички религии. 70% от саудитците са под 30-годишна възраст и почтено казано не желая да губим 30 години от живота си в битка с екстремистки хрумвания - ще ги унищожим в този момент и вечно. "

" Забавлението би трябвало да е опция за младите. Те са отегчени и възмутени. Жената би трябвало да може сама да върви на работа. Без тези неща, ние сме изгубени. Всички знаят това. "

 Снимка 335525
Източник:

Част от тази нежна гражданска война визира и футбола , откакто през януари, за първи път дамите в Средния изток получиха правото да посещават футболните мачове, сами без компаньон. Флагман на тази съществена смяна пък беше младата Сала Алкашгари , чиято история ТОПСПОРТ ви описа в детайли преди няколко месеца.

 Да сбъднеш своята фантазия, да си на стадиона: Сара Алкашгари с изявление за ТОПСПОРТ
Да сбъднеш своята фантазия, да си на стадиона: Сара Алкашгари с изявление за ТОПСПОРТ

На 12 януари за първи път дамите от Саудитска Арабия участваха на футболен мач в родината си

ИСТОРИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ ТИМ

И до момента в който историята на саудитското кралство е повече от забавна, то не по този начин своят нещата с най-популярната игра в това кралство. Футболната федерация на Саудитска Арабия е основана през 1956 година. " Зелените соколи " не вземат участие в никакви интернационалните шампионати до 1984 година , когато се класират за Купата на Азия, и забележете - те я печелят!

Всичко това отприщва още четири участия във финалния дуел на тази конкуренция, като в два от случаите трофеят още веднъж е за саудитците (1988 и 1996).

 Снимка 356085
Източник:

" Златното " потомство

Подобно на нас българите, в Саудитска Арабия също си спомнят с трогване за Мондиал 1994 . Тогава въпросната селекция прави своя дебют на международни финали и даже доближава до осминафиналите !

В този миг арабите имат повече от забавен състав, бидейки ръководени от аржентинеца Хорхе Солари. Голямата звезда на отбора е Саед Ал-Оварян , който бележи и първият гол за " зелените соколи " на Мондиал. Плътно до него е и живата легенда на футбола в Саудитска Арабия - Сами Ал-Джабер. Нападателят е най-разпознаваемият състезател от тази страна, като след това има 156 мача и 46 гола за националния отбор, с който играе на четири международни шампионати .

 Снимка 354232
Източник:

През 1994 година, саудитците приключват втори в своята група, откакто побеждават Белгия (1:0) и Мароко (2:1), затрудняват оптимално и огромния любимец Холандия (1:2).

Успешният шампионат за арабите обаче завършва на фаза осминафинал, където те губят от шведите с 1:3.



И макар огромните очаквания, идващите три поредни международни шампионати, се оказват цялостно крушение за Саудитска Арабия. Представителният отбор не може да премине груповата фаза във Франция 98 ", Япония и Корея 2002 и Германия 06 ". Националите инкасират 7 загуби и 2 равенства в общо 9 изиграни срещи при голова разлика 4:26.

Най-големият си позор, саудитците претърпяват на гореспоменатия конгрес в Азия, където в груповата фаза губят от Германия с 0:8!



Спомените на почитателите от тогавашния отбор на Саудитска Арабия пък са свързани с вратаря Мохамед Абдулазиз Ал-Даея, който постоянно играе с спортен екип , по сходство на унгареца Габор Кирай.

 Снимка 356086

ПЪТЯТ ДО РУСИЯ

Героите на днешния ни етюд не срещнаха доста компликации по пътя си към финалите в Русия . В началото на квалификационният цикъл, отборът е воден от Бер ван Марвайк и с лекост печели своята група " А ", в компанията на ОАЕ, Палестина, Малайзия и Тимор-Леще. " Зелените " реализират 6 победи от 8 мача и две равенства.

Далеч по-драматично към този момент става в решителния кръг от пресявките , когато саудитците са в група с Япония, Австралия, ОАЕ, Ирак и Тайланд. " Соколите " се добират до второто място на точка по-малко от спечелилите група " В " Япония и с по-добра голова разлика от третия Австралия, на който се постанова да играе бараж.

 Снимка 335588
Източник:

Няма да е пресилено, в случай че кажем, че националите изковават класирането си с помощта на своите домашен мачове . Арабите са безпощадни вкъщи като печелят против Япония, Ирак и Тайланд с по 1:0, и над ОАЕ с 3:0. Взима се и точка против директния съперник Австралия (2:2). Не по този начин стоят нещата и при гостувания, къдетоo разочарованията са съществени и насмалко не довеждат до големи бели за " соколите ".

 Снимка 298185
Източник:

Арабите си навлякоха гнева и на огромна част от трезвомислещите хора на този свят, откакто в мача си против Австралия, не почетоха минутата безмълвие в памет на починалите при терористичните атентати в Лондон през 2017 година.

 Националите на Саудитска Арабия не почетоха минутата безмълвие в памет на жертвите от офанзивите в Лондон
Много грозно: Националите на Саудитска Арабия потъпкаха всевъзможни морални правила (СНИМКА)

Сцената се разигра на международната подготовка против Австралия

ТРЕНЬОРЪТ - Ван Марвайк, Бауса и най-сетне Пици!

Големият " провинен " за достигането до Русия 2018 е холандецът Берт ван Марвайк . Специалистът, класирал Холандия на край в шампионата, осем години по-рано, обаче напуща след скандал с локалната федерация . " Лалето " отхвърли да води Саудитска Арабия на идните финали в символ на митинг към вмешателството в неговата работа.



Големият скандал настъпил, откакто няколко индивида от неговия щаб били уволнени непозволено и без неговото разрешение. Други източници пък настояват, че в зародишът на всичко стоят пари и неразбирателства към новия му контракт.

 Снимка 356087
Източник:

Така постът му е завещан от аржентинеца Едгардо Бауса . Решението на локалната федерация е повече от противоречиво, защото въпросният насмалко не лимитира до най-малко възможностите на Лео Меси и компания за класирането на Мондиал 2018. Въпреки позорното му уволняване в страната на тангото, Бауса е признат с отворени прегръдки от арабите, които обаче го устоят едвам няколко месеца....

Поредица от слаби резултати, гарнирана със загуба от България в контрола , пък бързо води до раздялата с Бауса, а на 28 ноември, 2017 година, на негово място е назначен Хуан Антонио Пици.

 Снимка 356089
Източник:

Назначението му е много изненадващо, като мнозина чакат той да поеме първокласен отбор от испанската Примера Дивисион . А и няма по какъв начин да бъде иначе, откакто преди две години е спечелил Копа Америка с Чили.

Пици обаче избира парите и лесната опция да опита шанса си на Мондиал 2018.

Освен безспорният триумф с чилийския отбор, като треньор Пици има една купа на Чили с Универсидад Католика и Сан Лоренцо в Аржентина.

 Снимка 356090
Източник:

Като футболист Хуан Антонио най-много ще бъде запомнен със мощните си изяви за Барселона и Валенсия , където игра през 90-те години. Общо в Примера той има 92 гола 221 против.

ГОЛМАЙСТОРЪТ - Тренира с Манчестър Юнайтед, с цел да къса мрежи на Мондиала

След ерата " Само Ал-Джабер ", Саудитска Арабия дълго време нямаше нападател , който да материализира множеството положения на своя отбор. Такъв обаче през последните години е Мохамад Ал-Сахлави . Стрелецът на Ал Насър е същински голов терминатор , като до този миг има 102 гола в 174 мача . Любопитното за Ал Насър пък, че този клуб е воден от двама българи - Димитър Димитров - Херо и Димитър Пенев.

 Снимка 356091
Източник:

Изключително забавен факт Ал-Сахлави е, че на 29 март саудитската федерация му уреди 3-седмичен престой в Манчестър Юнайтед . Там нападателят получи опцията да тренира под управлението на Жозе Моуриньо, с цел да получи допустимо най-хубавата подготовка за международното в Русия.

" ИСПАНЦИТЕ " И СТАРИТЕ КУЧЕТА

Футболистите на Саудитска Арабия рядко се добират до някой клуб зад граница. В последно време обаче, редица играчи на " соколите " към този момент се подвизават в Испания , където с изменчив интерес бранят своята чест и тази на кралството си.

анкета
Докъде ще стигне Саудитска Арабия на Мондиал 2018?
Няма да прескочи груповата фаза. До осминафиналите. До четвъртфиналите. До полуфиналите. Ще играе на край в шампионата. Саудитска Арабия ще завоюва международната купа. Виж резултати
Няма да прескочи груповата фаза.

До осминафиналите.

До четвъртфиналите.

До полуфиналите.

Ще играе на край в шампионата.

Саудитска Арабия ще завоюва международната купа.

Тук обаче намирисва на някаква скица, в която като че ли има забъркани и много пари.

Нужно е да знаете, че всеки един от тях е предан чартърен за шест месеца , като очевидно е по-добре да приказваме за провеждането на някакъв подготвителен камп като на Ал-Сахлави, в сравнение с действително самопризнание на футболни качества им.

 Снимка 356093
Източник:

Най-успешният от цялата тази група като че ли е Яхия Ал-Шехри, който е част от Леганес. Все още не е записал формален мач, само че около името му има още нещо забавно. Халфът е най-скъпият трансфер в шампионата като през 2013 година за него Ал Насър заплаща 48 млн. саудитски риала . Продължаваме със Салем Ал-Даусари, който е чартърен във Виляреал, също не е изиграл формален дуел, само че все пак е задоволително известен в родината поради неповторимите си дрибльорски качества.



Място в този лист намират Фахад Ал-Мувалад (Леванте), Нох Ал-Муса (Реал Валядолид), Али Ал-Немер (Нумансия), Жабер Мустафа (Виляреал Б), Абдулмаджид Ал-Сулайхем (Райо Валекано).

В тима на Саудитска Арабия по традиция място има за играчи с по над 100 мача за " зелените соколи ". Такъв е Осама Хаусауи , който макар 34-те си години, ще бъде стожер в защитата на отбора по съветските терени. В средата пък ще командва Тайсир Ал-Ясим, който има 128 мача и 18 гола за своята татковина.

 Снимка 356092
Източник:

До последно пък Хуан Антонио Пици пък ще мисли за включването на плеймейкъра Мохамад Ал-Шалхуб, който към този момент има 37 навършени години! И в случай че този ви се коства възрастен, какво да кажем за подвизаващия се по нашите терени Хюсеин Сюлеймани от Верея. Бранителят на заралии към момента има очаквания, че ще може да играе на четвърто международно състезание!

СИЛНИ И СЛАБИ СТРАНИ

Въпреки сериозните смени на треньорския мостик, селекционерът Пици резервира присъщата за отбора скица 4-3-2-1. " Зелените соколи " са подвластни на отбранителната мисъл като тройката централни халфове са по-скоро длъжни да оказват помощ в защита, в сравнение с да мислят за офанзивата на своя отбор. В предни позиции всичко е оставено в ръцете на Мохамед Ал-Сахлави, който бива подпомаган от бързи и технични крила.

 Снимка 356097
Източник:

Една от най-силните страни на саудитците е да убиват темпото на даден дуел . Технични тимове мъчно могат да " разцъфнат " против арабите, който неведнъж са безкомпромисни в единоборствата. Добри са и на контраатаки, умеейки да санкционират оптимално всяка една неточност на съперника.

Основните недостатъци пък са свързани с физическата им подготовка. Саудитците мъчно могат да изиграят цялостен мач на високо равнище. Липсата на задоволително класа в шампионата им, пък ги прави прекомерно податливи и разгадаеми от надалеч по-опитни отбори. Тънкости като позициониране и тактическа просветеност, съвсем не съществуват в арсенала на арабите.



Селекцията на Пици зависи извънредно доста от своите водачи, защото в разширения състав няма играчи, които да компенсират дадена липса измежду титулярите.

 Снимка 356096
Източник:

ПРОГНОЗИ ЗА КЛАСИРАНЕ

С оглед разказаното до този миг и конкуренцията в група " А " от страна на домакините, Уругвай и Египет, Саудитска Арабия е огромен любимец, само че за последното място в група. Прогнозирам най-много точка за " соколите ", която може да бъде измъкната против руснаците или страната на Мохамед Салах.

МАЧОВЕТЕ В ГРУПОВАТА ФАЗА НА МОНДИАЛА (ГРУПА А)

14 юни: Русия - Саудитска Арабия

17:00 часа, стадион " Лужники ", Москва

20 юни: Уругвай - Саудитска Арабия

17:00 часа, стадион " Ростов Арена ", Ростов-на-Дон

25 юни: Саудитска Арабия - Египет

16:00 часа, стадион " Волгоград Арена ", Волгоград

САУДИТСКА АРАБИЯ НА СВЕТОВНИ ПЪРВЕНСТВА
Година Кръг Позиция Мачове Победи Равенства Загуби ВГ ПГ  United States 1994 Осминафинали 12 4 2 0 2 5 6  France 1998 Групова фаза 28 3 0 1 2 2 7  South Korea  Japan 2002 Групова фаза 32 3 0 0 3 0 12  Germany 2006 Групова фаза 28 3 0 1 2 2 7
ВЕЧНА СТАТИСТИКА

Най-много мачове за националния отбор

Мохамед Ал-Даея (178)

Най-много голове за националния отбор

Мажед Абдулах (71)

Участия на международни шампионати

1994, 1998, 2002, 2006

Най-голям триумф на международно състезание

Осминафинална фаза, 1994

Място в международната класация на ФИФА

70 (към 12 април, 2018)

Най-голяма победа в историята

10:0 против Тимор-Леще (2015 година)

Най-голяма загуба в историята

0:13 от Египет (1961 година)

 Снимка 356094
Източник:

РАЗШИРЕН СЪСТАВ НА САУДИТСКА АРАБИЯ ЗА МОНДИАЛ 2018:

ВРАТАРИ

Уалид Абдула

Ал-Насър

Ясер Ал Мосайлем

Ал-Ахли

Абдулах Ал-Маюф

Ал-Хилал

Мохамед Ал-Оуаи

Ал-Ахли

ЗАЩИТНИЦИ

Мансор Ал-Харби

Ал-Ахли

Осама Хаусауи

Ал-Хилал

Мохамед Яхфали

Ал-Хилал

Омар Хаусауи

Ал-Насър

Мохамед Ал-Брейк

Ал-Хилал

Саед Ал Мовалад

Ал-Ахли

Ясер Ал-Шахрани

Ал-Хилал

Мотаз Хаусауи

Ал-Ахли

Хасан Муат

Ал-Шабаб

Абдулах Ал-Зори

Ал-Хилал

Ахмед Асири

Ал-Итихад

ХАЛФОВЕ

Салман Ал-Фараж

Ал-Хилал

Яхия Ал-Шехри

Леганес (ИСП)

Абдулмалек Ал-Кхаибри

Ал-Хилал

Ибрахим Галеб

Ал-Насър

Тайсир Ал-Ясим

Ал-Ахли

Салем Ал-Даусари

Виляреал (ИСП)

Хатан Бахебри

Ал-Шабаб

Мохамед Ибрахим Кано

Ал-Хилал

Науаф Ал-Абед

Ал Хилал

Фахад Ал-Муалад

Леванте (ИСП)

Мохамад Ал-Шалхуб

Ал-Хилал

НАПАДАТЕЛИ

Мохамед Ал-Сахлави

Ал-Насър

Аруне Камара

Ал-Кадисия

Насер Ал-Шамрани

Ал-Шабаб

Муханад Асири

Ал-Ахли

Хасан Ал-Рахеб

Ал-Насър

 Русия: Не очаквайте популярен героизъм от Сборная!
Русия: Не очаквайте популярен героизъм от Сборная!

Лично Владимир Путин упорства за успех в най-престижната конкуренция
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР