След подкрепяното от Съединените щати споразумение за полети на германската

...
След подкрепяното от Съединените щати споразумение за полети на германската
Коментари Харесай

Полетите от Белград до Прищина не вещаят нищо добро на Европа

След подкрепяното от Съединените щати съглашение за полети на немската компания " Луфтханза " сред Белград и Прищина ролята на Европейския съюз в преговорния развой наподобява по-слаба. Все по-малко значими на масата на договарянията обаче са и бъдещите съдружни сътрудници в Косово - договорката демонстрира, че двамата президенти, Хашим Тачи и Александър Вучич, към момента са мощни в хода на разговора.

Това написа за " Болкан инсайт " докторантът по интернационалните връзки и политика към Уестминстърския университет Доника Емини, член на неправителствената организация Balkans in Europe Policy Advisory Group (BiEPAG).

Споразумението бе оповестено в понеделник, когато спечелилата изборите партия " Самоопределение " най-сетне номинира Албин Курти за идващ министър председател и задейства период от 15 дни за основаване на коалиция с Демократическата лига на Косово. Подписването на взаимния план с " Луфтханза " събра представители на компанията с делегации на косовския авиационен регулатор и сръбското министерство на стопанската система в американското посолство в Берлин. Посланикът на Съединени американски щати в Германия Ричард Гренел е и " специфичен представител " на Съединени американски щати договарянията на Сърбия и Косово, които другояче са с посредничеството на Европейски Съюз.

Посредникът печели

Новината от една страна е позитивна - допуска, че пътят сред двете столици ще се съкрати (около 25 мин.), до момента в който сега е към шест часа. Тя също по този начин разсъни разговора сред Сърбия и Косово, който е в застой от месеци поради неуспехите в съставянето на държавно управление в Прищина. Появиха се и спекулации, че Сърбия може да смъкна блокадата за полети от и до Косово във въздушното си пространство (в момента те летят през Северна Македония и това усилва времето за полет с 15-20 мин.).

Има и въпроси - какви документи ще одобряват управляващите на летище " Никола Тесла " в Белград, когато ревизират косовските пасажери? Как ще се подхожда към пасажери с паспорти от други страни, влезнали първо в Косово през граница, която Белград не признава? Ще бъде ли за Сърбия полетът вътрешен или интернационален?

Отвъд тези механически детайлности съглашението сподели, че салдото на силите се трансформирал в интерес на " медиаторите " - Съединените щати - а и че връзката сред двете страни не е спряло изцяло след налагането на стопроцентови мита на сръбски и босненски артикули, оповестено от Прищина през ноември 2018 година

Предупреждение

Изглежда, американското въздействие нараства, а ролята на Европейски Съюз в търсенето на решение сред Косово и Сърбия наподобява по-малка от всеки път, написа Доника Емини. На фона на лимитираното геополитическо въздействие на Европейски Съюз оттатък единния пазар, новата Еврокомисия и работа за външно деяние със слаб мандат " назначението на Гренел от (американския президент Доналд) Тръмп и последвалото съглашение изпращат ясно обръщение за новото американско въздействие в процеса, " продължава създателят.

Този ход заобикаля Европейски Съюз и ясно демонстрира, че Съединени американски щати " желаят резултати и то бързо ". Междувременно от Европейски Съюз нямаше реакция от страна на нито една институция. В подмяна на това Тръмп приветства съглашението в " Туитър " и акцентира приноса и силата на дипломацията, водена от екипа му.

Как тъкмо е реализирано съглашението, не е известно, само че го приветстваха президентите и в Белград, и в Прищина, Вучич и Тачи, които желаят да възобновят позициите си на основни договарящи в договорка сред двете страни. Това е концепция, която особено в Косово не се употребява с утвърждение - нито с поддръжката на досегашния министър председател Харадинай, нито с тази на двете партии победителки на изборите от октомври, дали обещание да преразгледат ролята на президента в разговора. Промяната обаче закъсня поради забавянията при образуване на държавно управление, а това даде опция за съглашението, подкрепено от Тачи, Вучич и Съединени американски щати, което може да стане част от бъдещи възобновени договаряния.

Освен за Европа тази обстановка би трябвало да е предизвестие и за договарящите партии в Прищина, " Самоопределение " и Демократичната лига на Косово, тъй като в случай че не се стегнат, рискуват " да останат в икономичната класа на първия полет от Прищина до Белград ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР