След почти 30-годишно отсъствие, червеният килим на Берлинале посреща български

...
След почти 30-годишно отсъствие, червеният килим на Берлинале посреща български
Коментари Харесай

Световна премиера на българския филм Áга“ на Берлинале

След съвсем 30-годишно неявяване, аленият килим на Берлинале посреща български филм. Тази вечер е дълго чаканата международна премиера на „ Áга “ с режисьор Милко Лазаров. Лентата е копродукция с Българска национална телевизия и с нея приключва главната стратегия на 68-то издание на кинофестивала в Берлин.

До началото на прожекцията и края на формалната част на „ Берлинале “ остават по-малко от два часа, съобщи пратеникът на Българска национална телевизия в Германия Анна Ангелова. Билетите бяха разпродадени доста бързо.

Реакцията на публиката към момента не е ясна, само че кинокритиците дефинираха кино лентата като „ подкупващ “ със своята почтеност, само че показаха страдание, че не е част от формалната стратегия.
 От ляво на дясно: Галина Тихонова​ (Ага), ​Михаил Апросимов (Нанук), Феодосия Иванова​ (Седна) От ляво на дясно: Галина Тихонова​ (Ага), ​Михаил Апросимов (Нанук), Феодосия Иванова​ (Седна) © Българска телеграфна агенция
Специалните посетители и екипът на кино лентата са на специфична вечеря, само че малко преди лимузините да ги закарат на аления килим, те дадоха изявление за Българска национална телевизия.
Милко Лазаров, режисьор: Вълнувам се по какъв начин ще бъде признат филмът довечера. Той е главното събитие.
Филмът „ Ага “ беше селектиран за „ Берлинале “, малко преди да бъде напълно приключен. Милко Лазаров добави, че програмният шеф на фестивала е изразил благодарността си, че филмът ще закрие фестивала.
Милко Лазаров, режисьор: Филмът е напълно художествена небивалица. Семейството е главната тематика.  Режисьорът на „ Áга “ Милко Лазаров Режисьорът на „ Áга “ Милко Лазаров © Българска телеграфна агенция
Финансирането на план е елементарно, в случай че той е прекрасен, съобщи продуцентът на кино лентата Веселка Кирякова.
Веселка Кирякова, продуцент: Ние с финансирането нямахме никакви проблеми, тъй като всички от първо четене се влюбваха в плана.
Филмът е копродукция сред България, Германия и Франция, с присъединяване на ZDF/ARTE и Българската национална телевизия. Според генералният шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров поддръжката на публичната телевизия за българското кино ще продължи по същия метод, само че с тази разлика, че тя ще бъде по-активна.
Константин Каменаров, общоприет шеф на Българска национална телевизия: Повече от говорещ е фактът, че сме тук и че филмът на Милко закрива формалната стратегия фестивала. Това е задача, която би трябвало да осъществим. Благодаря на Милко, благодаря на Веселка и на всички копродуценти, особено и на Филмовия център.  От ляво на дясно: Галина Тихонова​ (Ага), ​Михаил Апросимов (Нанук), Феодосия Иванова​ (Седна) От ляво на дясно: Галина Тихонова​ (Ага), ​Михаил Апросимов (Нанук), Феодосия Иванова​ (Седна) © Българска телеграфна агенция
Вижте какво споделиха някои от актьорите във кино лентата, които дойдоха особено за международната му премиера:
Михаил Апросимов - в ролята на Нанук: Приех тази роля, тъй като в основата е мощната връзка на една стара двойка. За мен фамилията е институция, а там където има здрави фамилии, има мощна страна. Проблемът е, че през днешния ден липсва същинска обич. Феодосия Иванова - в ролята на Седна: Уважението е в основата на всяка връзка. Бъдете почтени един към различен. Необходима е приемливост, схващане и поддръжка всеки ден. Това е обич. Галина Тихонова - в ролята на Ага: Мисля, че след този филм младежите ще трансформират метода, по който гледат на своите родители, тъй като това са хората, които би трябвало да почитаме и ценим най-вече.
Официален филмов откъс на „ Ага “ from redcarpet от Vimeo.

Българска национална телевизия ще отрази премиерата на „ Ага “, която закрива формалната част от кинофестивала „ Берлинале “.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР