След почти 30 години железопътната линия, която свързва България и

След почти 30 години железопътната линия, която свързва България и ...

След 30 години жп линията между България и Северна Македония става реалност

След почти 30 години железопътната линия, която свързва България и Северна Македония става реалност. Парите са обезпечени - общо 165 милиона евро. Реалност, защото имаме напълно завършен проект и защото тръжната процедура за избор на изпълнител приключва. Реалност,още тази 2021 година. И, разбира се, реалност, защото този проект го реализираме заедно с нашите партньори от България.
Това заяви днес генералният директор на Публично предприятие за железопътна инфраструктура "Железници на Република Северна Македония" Хари Локвенец по време на срещата си в Скопие с Красимир Папукчийски – генерален директор на ДП Национална компания „Железопътна инфраструктура”, съобщи БГНЕС.

Македонският вицепремиер: РС Македония е подготвена за влизане в ЕС Македонският вицепремиер: РС Македония е подготвена за влизане в ЕС
Македонският вицепремиер Никола Димитров смята, че няма по-подготвена държава от неговата, за започване на преговори за членство в Евр...
Локвенец подчерта, че търгът е разписан и с избора на изпълнител ще започне да се изпълнява една 30-годишна мечта.
„Очаквам след 3-4 месеца тук вече да започне да се строи”, каза той.
На срещата присъстваха представители на Делегацията на ЕС в Скопие, които подкрепиха реализацията на проекта и . След това посетиха заедно Режановце – първата част от Куманово до границата с България.
Красимир Папукчийски, от своя страна, подчерта, че всички осъзнават отговорността си във връзка с реализацията на Паневропейския транспортен Коридор № 8, който ще свързва Черно с Адриатическо море през България, Македония и Албания. Той съобщи, че в момента се осъществява проект за техническа помощ за подготовка на проекта за модернизация на железопътната линия София – Перник – Радомир – Гюешево – Границата с РС Македония, която е част от основната мрежа.

Заев: От нас може да се очаква единствено приятелство Заев: От нас може да се очаква единствено приятелство
Нямаме дилеми да предоставим гаранции. Ние сме миролюбив народ и от нас може да се очаква единствено изграждане на приятелство и сътруд...
Инвестиционният проект предвижда изграждане на железопътна линия, която да обслужва населението, вътрешния и международния товарен трафик
Този проект ще осигури оперативна съвместимост на инфраструктурата, оборудването, системите за управление, експлоатацията и безопасността, както и връзка с европейските железопътни мрежи чрез и в съответствие с изискванията на трансевропейската транспортна мрежа.
В момента в участъка на железопътната линия София - Перник - Радомир – Гюешево, която е с обща дължина 139 км., скоростта варира от 70 до 100 км/ч, а на места ограниченията налагат от 40 до 75 км/ч. След изпълнението на проекта се очаква скоростта да достигне 130/160 км/ч.
Папукчийски и Локвенец заявиха, че се ангажират със своята професионална компетентност, желание и отговорност за реализацията на железопътната линия, , която пресича границата между България и Северна Македония - тунела Деве Баир. Двамата подчертаха, че всичко това е станало възможно, благодарение на пълната подкрепа от страна на ЕС и прилагането на практика на принципите на европейската солидарност.

Източник: actualno.com