След по-интензивното пазаруване от кампаниите за Черния петък и по-късно

...
След по-интензивното пазаруване от кампаниите за Черния петък и по-късно
Коментари Харесай

Ако желаете да върнете дадена стока, има само едно условие

След по-интензивното извършване на покупки от акциите за Черния петък и по-късно за Коледа и Нова година доста консуматори ще изискат да се откажат от онлайн покупките си, тъй като не са ги харесали или са ги създали импулсивно и след това са осъзнали, че не са им потребни.

Експертите от " Ние, потребителите “ са подготвили пример на формуляр за отвод от покупка от електронен магазин, който да улесни хората да упражнят правото си да върнат в 14-дневен период закупена стока, оповестяват от сдружението.

С документално декларираното предпочитание за повреждане на договорката потребителите ще имат несъмнено доказателство, че са уведомили търговеца съответно и в период. Формулярът може да се открие тук: https://bit.ly/3U95R5c

Съвети

В период до 14 дни от приемане на стоката имате право да се откажете от договорката, като не е належащо да посочвате причина за това, показват от " Ние, потребителите “. Задължително изискване обаче е да не сте я употребявали, а единствено да сте я прегледали по този начин, както бихте създали преди да я купите, в случай че бяхте във физически магазин. Препоръчително е да употребявате формуляр за отвод, който да изпратите на търговеца по електронна поща с копие до вас или посредством пощальон, като на товарителницата опишете наличието и поискайте противоположна квитанция.

От датата, на която сте уведомили търговеца за желанието си да върнете закупените артикули, текат нови 14 дни, в които би трябвало да му ги изпратите назад. Преди това проверете дали има категорично посочен адрес за приемане на отказани покупки. Посочете на товарителницата какво се съдържа в пратката и оставете опция за прелиминарен обзор, по-късно я сканирайте и я изпратете по имейл на търговеца и я запазете като доказателство при пораждане на спор по отношение на надлежността на упражненото право на отвод.

Доказателство

До 14 дни от приемането на доказателство от потребителя, че е изпратил стоките назад или най-късно от приемането им, търговецът е задължен да възвърне заплатените от клиента му суми. Той е задължен да го направи посредством употребяваното от потребителя платежно средство при осъществяването на покупката. По изключение може да бъде и по различен път, само че единствено в случай че това не е обвързвано с разноски за клиента и той е дал експлицитното си единодушие.

Неустойка

Ще би трябвало да заплатите разноските за куриерската услуга по връщането на стоката, само че единствено в случай че търговецът авансово е показал това. Преди да вземете дефинитивно решение, не забравяйте да имате поради и таксата за доставката, в случай че сте платили такава, с цел да прецените до каква степен упражняването на правото на отвод е рентабилно във вашия случай с оглед цената на покупката.

За някои артикули и артикули правото на отвод е неприложимо - за самостоятелните поръчки, запечатаните артикули с авторски права и заради хигиенични съображения. Тези и всички други случаи са в детайли изброени и разказани в член 57 от Закона за отбрана на потребителите, като търговецът е задължен авансово да уведоми потребителите за това събитие. Ако към този момент не сте го създали, проверете в този момент дали вашите не са измежду тях.

При физическите магазини търговците не са длъжни да одобряват назад към този момент продадена стока, в случай че не е с недостатък или рискова. Могат да го създадат по лично предпочитание, под формата на добра процедура. Ако са го оповестили обаче, би трябвало да го изпълнят, в противоположен случай ще е налице нелоялна комерсиална процедура.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР