След пет години частно управление Португалия си върна контрола върху

...
След пет години частно управление Португалия си върна контрола върху
Коментари Харесай

Португалия си връща контрола върху авиопревозвача TAP след 5-годишно частно управление

След пет години частно ръководство Португалия си върна контрола върху авиопревозвача TAP, осведоми eleconomista.es. Споразумението в последния миг с частни акционери предотврати национализацията й, само че даже и по този начин компанията ще се върне под държавен контрол пет години след спорната си приватизация. Държавата вече ще притежава 72,5% от капитала на компанията и ще й отпусне помощ от 1,2 млрд. евро. Запазва се и частното наличие в капитала: 22,5% остават на португалския бизнесмен Умберто Педроса и 5% в ръцете на служащите. Следващата стъпка ще бъде проект за преструктуриране за възкръсване на самолетната компания.

Създадена през 1945 г. TAP е една от водещите компании на Португалия и е значима част в стопанската система на страната. По данни на самата компания през 2018 година тя е съдействала 3,5 млрд. евро за португалската стопанска система и за нея работят повече от 10 000 души.

След няколко несполучливи опита през предходните години, държавното управление на консервативния Педро Пасос Коелю продава през 2015 година 61% от компанията на частния консорциум Atlantic Gateway, благосъстоятелност на локалния предприемач Умберто Педроса и Дейвид Нелеман, който ръководи нискотарифната авиокомпания JetBlue. Операцията беше оспорвана от лявата съпротива и профсъюзите, като те видяха в приватизацията акт на „ заличаване на стопанската система на страната “.

Социалистите тогава се заканват да извърнат процеса, в случай че съумеят да стигнат до държавното управление. В края на същата година Антонио Коста встъпва в служба министър-председател и през 2016 година отчасти отменя приватизацията, като оставя акционерната му конструкция до тази година: 50% държавна благосъстоятелност, 45% за Gateway и останалите 5% - за служащите. Въпреки че страната е най-големият акционер, съглашението предава управлението на компанията на частния консорциум.

През 5-годишния период на ръководство в частни ръце, компанията съумява да увеличи пътниците си от 10 на 17 милиона годишно. Нарасва и флотът на авиопревозвача - от близо 75 самолета до над 100, като се умножава брот на дестинациите, до които лети, и се увеличава броят на чиновниците от 8 600 до 10 600 души.

Но икономическото състояние на групата в никакъв случай не е било изключително положително. Авиокомпанията затвори 2019 година със загуби от съвсем 106 милиона, което управлението обвиняваше за голямата инвестиция за възобновяване на своя флот и проблемите на летището в Лисабон. Състоянието на нейните финанси към момента беше прекомерно внимателно, с цел да се оправи с рецесия като тази на covid-19, което принуди самолетната компания да приключи съвсем напълно своята активност. Тя мина от 3000 седмични полета до единствено 5, всички до португалските острови, и приключи контракта за 90% от служащите си. Само през първото тримесечие на 2020 година загубите от TAP доближиха 395 милиона евро.

За да избегне национализацията си, държавното управление на Антонио Коста Рика започва избавителен проект, предусещащ финансова инжекция в размер на 1,2 милиарда евро и план за преструктуриране на компанията. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР