След първоначалната еуфория iPhone SE постепенно се запъти към небитието(снимка:

...
Коментари Харесай

Експериментът на Apple с евтин iPhone SE изглежда приключи


След първичната еуфория iPhone SE последователно се запъти към небитието
(снимка: CC0 Public Domain)

Не се чакат повече евтини айфони. Apple убива супер известен модел . Такива мнения се появиха в медиите, предизвикани от неналичието на изясненост за проектите на Купертино по отношение на най-достъпния смарт телефон на компанията.

Анализаторът Минг-Чи Куо, който съвсем в никакъв случай не бърка в прогнозите си за Apple, чака идната гибел на линията смарт телефони iPhone SE, най-евтиният телефон на компанията. Според него, Apple или изцяло ще се откаже от SE, или ще забави доста стартирането на ново потомство на бюджетния айфон.

Причината за тази отрицателна прогноза е съвсем нулевият интерес на купувачите към iPhone SE 2022, заради неналичието на нововъведения в него (въпреки че истинският iPhone SE беше супер популярен), и като цяло слабите продажби на iPhone 14 и 14 Plus, отбелязва MacRumors.

iPhone SE обичайно е най-евтиният смарт телефон в гамата на Apple. Досега са излезли три негови версии – необикновено известният автентичен модел от 2016 година, по-модерният от 2020 година и най-новият от 2022 година, който коства единствено $429 в Съединени американски щати за настройка с 64GB вътрешна памет. За съпоставяне, iPhone 14 със същия потенциал за предпазване е съвсем два пъти по-скъп – $799. Дори iPhone 12, пуснат преди повече от две години, се продава за $599.

Какво не е наред с iPhone SE

Първоначалната концепция на Apple с iPhone SE беше да сътвори плътно, само че продуктивно устройство за тези, които обичат класическите, дребни по днешните стандарти айфони. И компанията го направи – първият iPhone SE с 4-инчов екран се радва на нараснал потребителски интерес и към момента се продава интензивно на вторичния пазар в доста страни по света, макар че е съвсем на седем години.
още по темата
Второто потомство на iPhone SE, известно още като iPhone SE 2020, не можа да се похвали с огромно търсене от потребителите, защото към този момент нямаше магията на плътно устройство – диагоналът набъбна до 4,7 инча. И в случай че първият iPhone SE всъщност беше iPhone 5s с електроника на iPhone 6s, то iPhone SE 2020 е леко овърклокнат iPhone 8 с вътрешностите на iPhone 11.

Третото потомство на iPhone SE, което излезе през 2022 година, отблъсна голямото болшинство от потребителите. Те бяха озадачени – за какво този телефон въобще е на пазара. Оказа се, че е „ пренапомпан ” iPhone 8, който неотдавна навърши пет години и чийто дизайн от дълго време е стар. Вероятно Apple се е пробвала да притегли остарели почитатели с Home бутона на предния панел, само че не ѝ се получи.

Проблемът даже не е в самия телефон

Минг-Чи Куо счита, че забавянето или даже цялостното анулиране на четвъртото потомство iPhone SE няма да се дължи единствено на слабите продажби на третото потомство на модела, а на релативно неприятното показване като цяло на линията iPhone 2022.

Базовият iPhone 14 изцяло се провали в продажбите, защото на процедура не е нов телефон. Apple взе миналогодишния iPhone 13, леко го промени вътрешно, запазвайки остарелия дизайн, и се опита да го продаде под прикритието на ново устройство, само че измамата бързо беше разкрита.

С iPhone 14 Plus е същата обстановка. Единствената му разлика от iPhone 13 е в по-големия екран, само че това не беше задоволително за евентуалните купувачи и вследствие на това продажбите и на този модел са доста неприятни – толкоз доста, че Apple трябваше бързо да понижи индустриалните си размери.

Така в новата линия iPhone 14 се продават единствено два по-стари модела с префикси Pro и Pro Max. Но не всеки е подготвен да ги купи заради високата им цена – от $999за Pro и от $1099 за Pro Max.

Безпощадност към „ издънките ”

Вероятната гибел на iPhone SE може да се дължи на два фактора. Първият е неналичието на нововъведения в модела и „ убийствени функционалности ”, които могат да привлекат купувачите. По-рано се предполагаше, че iPhone SE 4 ще получи OLED екран вместо IPS, само че, първо, OLED има доста съперници, както има и доста същински ценители на IPS, и второ, Apple няма да може да изненада никого с OLED екран – тези екрани са доста публикувани.

Вторият фактор е безпощадността на Apple към зле продаваните устройства. Така да вземем за пример, тя остави несполучливите iPhone 12 mini и 13 mini в предишното – в тях Apple разчиташе на дребен 5,4-инчов екран, което не проработи, а настрана батерията се изтощаваше бързо.

Очевидно същата орис може да чака iPhone SE, защото Apple надали ще пожертва потомците на базовия iPhone 14 и iPhone 14 Plus.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР