След първите 7 дни на изцяло електронните направления - какви

...
След първите 7 дни на изцяло електронните направления - какви
Коментари Харесай

Д-р Антон Тонев: За 7 дни са издадени 1 126 732 електронни направления

След първите 7 дни на напълно електронните посоки - какви са изводите, които може да бъдат направени? Какво вършат депутатите, с цел да няма повече пребити лекари? От 1 юни започва напълно електронното издаване на посоки в опазването на здравето, само че се появиха някои проблеми.

Д-р Антон Тонев, ръководител на комисията по опазване на здравето в Народно събрание, се извини в " Денят стартира " на хората, които са понесли неудобства от зародилите проблеми в системата. Очаква се от един от изпълнителите - частна компания, да промени софтуера си, тъй че да няма повече такива недостатъци.

И разясни, че сега Министерство на здравеопазването и " Информационно обслужване ", която е шапката на всички тези промени за въвеждане на електронното опазване на здравето, нямат подобен вид договорни връзки, върху които да стъпят и да изискат някакво санкциониране.

" Става въпрос за връзки сред лекари и софтуерна компания, в които ние не сме страна ", посочи доктор Антон Тонев. Председателят на комисията по опазване на здравето в Народно събрание съобщи, че ще предложат законови промени.

" Първата част от тези законови промени ще бъдат една рамка от условия, които всеки, който желае да предлага софтуерни услуги, би трябвало да вземе - тук приказваме за опртеделен запас от хора, избран брой ъпдейти и други механически елементи, които ще бъдат препоръчани от Министерство на здравеопазването. С това ще наложим и наказания при липса на 100% успеваемост на предлаганите софтуерни артикули ", сподели доктор Тонев и уточни, че глобите ще са финансови - % от оборота.

Председателят на парламентарната здравна комисия разгласи, че за 7 дни са издадени 1 126 732 електронни посоки. " В тези 7 дни, с едно непрестанно повишаване на бройките електронни документи, считаме, че сме достигнали едно устойчиво равнище. От тук насетне случаите на противоречие ще понижават до миг, в койтро изчезнат изцяло ", акцентира доктор Антон Тонев.

Подготвят се и група от промени, които ще визират и понижаване на административната тежест за общопрактикуващите лекари.

" От една страна вървим към изгубване на хартията, което неизбежно ще се случи, въпреки това вършим разбор какъв брой време прекарва един персонален доктор тъкмо до пациента, преглеждайки го, и какъв брой време би трябвало да отдели, обективизирайки своя обзор, надлежно да може да отговори и на бъдещите инспекции ", сподели доктор Тонев.

При въвеждането на новите електронни услуги всеки един модул започва, единствено като са покрити и критериите за отбрана. Д-р Антон Тонев разяснява и последния случай на принуждение против лекари, като уточни, че всяко право върви със отговорности.

" Ние считаме, като законодателна самодейност, да въведем една къса характерност на това какви отговорности имат пациентите ", акцентира ръководителят на комисията по здарвеопазване в Народно събрание.

Вижте цялото изявление във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР