След отбелязани две поредни нулеви години при акостирането на круизни

...
След отбелязани две поредни нулеви години при акостирането на круизни
Коментари Харесай

Акостирането на круизни кораби в Бургас под въпрос заради коронавируса

След маркирани две следващи нулеви години при акостирането на круизни кораби в бургаското пристанище, тази година има поръчка за посещаване на един круизен транспортен съд. Това е CROWN IRIS на компанията " Мano Мaritime ", който по проект би трябвало да дойде през октомври с 1400 пасажери на борда, споделя шефът на Пристанище Бургас Диян Димов. Ситуацията с разпространяването на коронавирусa /COVID-19/ обаче ще окаже въздействие на проектите на круизните компании за пътувания. На този стадий огромните от тях отхвърлят авансово плануваните визити на лайнери през май в пристанищата. Очаква се да има анулирани или пренасочени круизни пътувания и през идващите месеци. Заради обстановката с ковид Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища " MеdCruise " разгласи, че ще организира 56-та си Генерална асамблея, планувана за края на месец май посредством видеоконферентна връзка.

" Отбелязването на две следващи нулеви години при акостирането на круизни кораби в бургаското пристанище бе в следствие от геополитическата конюнктура в района - спорът в Украйна, терористичните актове и военното състояние в Турция, както и повишените такси за прекосяване през Босфора с следващо прекратяване на визити на пасажери в Истанбул, което е най-близкото пасажерско пристанище ", споделя Димов. Посещенията на лайнери в българските пристанища са част от круизни линии, които се реализират в Средиземно море. През миналата година се появиха индикации за възстановяване на ситуацията и бяха направени поръчки за визити в Истанбул, което докара и до претенции за посещаване в български пристанища през актуалната и за идващите години от няколко круизни компании. ", добавя Димов.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Пристанищата от Бургас, Варна, Констанца и Одеса са се обединили в работна група " Черно море ". Решението е взето по време на Генералната асамблея на MedCruise предходната година. Целта на работната група е да възвърне круизните пътувания по Черно море, споделя шефът на Пристанище Бургас. Четири круизни кораба са декларирали визити в Бургас през 2021г и един за 2022 г на круизните компании " Crystal Cruises ", " ROW Management ", Ltd " Silversea " и " Azamara Cruises ", допълват от управлението на бургаското пристанище.

Нов транспортен съд до остров Света Анастасия

От това лято в предлагането на пътувания в Бургаския залив ще се включи и нов хибриден еко-катамаран. Той ще пътува от Пристанище Бургас до остров Света Анастасия, древен Созопол, остров Свети Иван и до Несебър и ще разполага с 30 туристически места. По време на пътуването пред пасажерите ще бъдат представяни културно-историческите забележителности по крайбрежието. От инсталирани на плавателния съд сензори корабът ще събира информация за чистотата на водата, вълнението в морето и вятър. Корабчето е издигнато по план " Плаване през Черно море ", финансиран по Оперативна програма " Черноморски басейн 2014-2020 ".

Катамаранът ще употребява електрическа сила, обезпечавана от инсталирани слънчеви акумулатори. От няколко дни са възобновени и пътуванията на общинския транспортен съд до остров Света Анастасия при съблюдаване на всички ограничения за предотвратяване от COVID-19. В корабчето са избрани 15 места за откритата палуба и 25 за долната, като местата и дистанцията са обозначени със стикери. Задължително е носенето на маски и ръкавици за туристите. Корабът се дезинфекцира на всеки час.

Ръст на товарите

За 2019 година държавният оператор " Пристанище Бургас " регистрира 13% растеж на товарооборота спрямо миналата година. Основна разлика с 2018 година и предходните години е, че има смяна в съотношението насипни/генерали товари, оповестяват от управлението на пристанището. Докато в предходните години е по-голям делът на насипните товари, то през миналата наклонността е обърната. Делът на генерални товари от общия товарооборот е 58%, а на насипните 42%. За съпоставяне, през 2018 година съотношението е било 63% насипни към 37% генерални товари. Обработените генерални товари в " Пристанище Бургас " са с над 75% повече спрямо този тип товари през 2018 година Това покачване се дължи главно на по-големия тонаж изкуствени торове, обработени от държавния оператор.

Разширение на зоната за публичен достъп

С решение от юли 2019 година Министерски съвет даде единодушието си за унищожаване на две здания намиращи се на територията на пристанищен терминал " Изток - 1 " в региона сред пето и осмо корабно място, където ще се извърши рехабилитация на инфраструктурата. Районът ще ocвoбoди oт тoвapнo-paзтoвapни дeйнocти и по този метод разширението на Зоната за публичен достъп в Бургас ще доближи до автогара " Юг " и основната улица " Александровска ", като проектите са да се обособи второстепенен градски център наоколо до морето.

Предстои да отвори порти и новият Конгресен център в Зоната за публичен достъп в Бургас. Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура " влага 14 млн. лв. в построяването му, като основен реализатор на строителните действия е " Щрабаг ". Залата ще се употребява целогодишно като място за осъществяване на конференции, браншови срещи, изложения, просветителни конгреси в морския град. Част от нея са също офисни площи, кабинети за научноизследователска активност за надзор и проучване на Черно море.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР