След осем години на разговори, албанското правителство одобри споразумение с

...
След осем години на разговори, албанското правителство одобри споразумение с
Коментари Харесай

Албания търси жертви на комунизма

След осем години на диалози, албанското държавно управление утвърди съглашение с Международната комисия за безследно изчезнали хора да откри и разпознава някои от 6000 жертви на комунистическия режим, съобщи „ Балкан инсайд “.

Правителството на балканската страна се е съгласило да ангажира комисията, с цел да помогне на службите да проверяват местонахождението на някои от хилядите албанци, убити или безследно изчезнали по време на комунистическата власт.

Процесът започва близо три десетилетия след рухването на режима и ще бъде осъществено на фона на скептицизма, че е прекомерно късно, а също така има прекомерно малко финансиране на плана.

Европейският съюз е отпуснал €450 000 на комисията, които ще покрият разноските единствено за две известни гробища, на които се счита, че са заровени албанци. В цялата страна обаче има още десетки сходни местоположения.

Международната комисията има опит в сходни следствия в няколко страни, в това число Босна и Херцеговина. През 2010 година стартира диалози и с управляващите в Тирана. Смята се, че комунистическият режим в Албания е умъртвил близо 6000 души.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР