След осем фестивални дни с музика, песни и танци на

...
След осем фестивални дни с музика, песни и танци на
Коментари Харесай

Фолклорните ансамбли от Грузия, Колумбия и Аржентина грабнаха сърцата на публиката във Велико Търново

След осем фестивални дни с музика, песни и танци на сцената на Летния спектакъл във Велико Търново през миналия уикенд се състоя формалното закриване на 22-то издание на Международния фолклорен фестивал Велико Търново 2019 . В тези дни остарялата столица се трансформира в средище на просвета и обичаи от четири континента – Европа, Америка, Афршка и Азия, които сътвориха доста прелестно въодушевление и незабравими прекарвания, оставящи красиви мемоари.
По време на заключителната гала дефилираха фолклорните ансамбли и самостоятелните участници от осем страни:
България, детско-юношески танцов отбор „ Търновче “ при Военен клуб – Велико Търново с началник Бонка Бонева, 

Аржентина, латино-американски фолклорен балет „ Сантяго дел Естеро “ с живописен началник Хуан Сантяго Месад, 

Eгипет, фолклорен отбор „ Сохаг “,

Панама, фолклорен гранд балет „ Панама “ с общоприет шеф Даниа Диас и артистичен шеф Хектор Иберра, 

Колумбия, артистична компания „ Мангларес “ от Сантяго де Кали, с арт шеф е Рикардо Косме и шеф Паола Салазар,

Грузия, народен фолклорен отбор „ Болнели “, 

Башкирия, отбор за песни и танци „ Мирас “ от столицата Уфа, 

Украйна, Ирина Менченко,

България, професионален танцов отбор „ Искра “ – Велико Търново с началник Владислав Ангелов. 

Концертната стратегия стартира с български национални танци, изпълнени с доста възторг и наслада от отбор „ Търновче “. 

За първи път на фестивала гостуват представители на Панама , известна с Панамския канал. В страната има тропически острови, красиви плажове, зелени планини, невероятни гледки, мокрота и дъжд, сламени покриви и лъскави небостъргачи. Нейния фолклор и обичаи с доста страст, възторг и финес бяха показани от гранд балет „ Панама “. 

Вълнуващо и впечатляващо бе осъществяването на обичайният афро-американски родов танц „ Мапале “ – визитната картичка на Колумбия . Колоритни, красиви и извънредно атрактивни бяха изпълнителите от компанията „ Мангларес “ от Сантяго де Кали – международната столица на салсата. Солистката на състава е мис Фестивал на Колумбия – една страна, в която Слънцето постоянно се усмихва, има антични къщи и колониални жилища, разрастваща се стопанска система и проспериращи хора. 

В атмосферата на обичайни танци, претворени в модерно изкуство с доста темп, такт и гъвкавост, ни потопиха участниците от Египет. Те идват от страната, в която стават чудеса и Раят е на Земятя, по думите на древногръцкия историк Херодот (V век прочие Хр.). Фолклорният отбор „ Сохаг “ извърши танцът на дервишите, символизиращ въртенето на планетите към Слънчето и свързването с Космоса. 

Танго, просвета и обичаи показаха очарователните участници от Аржентина. Красиви дами и смугли мачовци с характер и пристрастеност танцуваха танго по този начин, както се е залодило в питейните заведения и след това  обновено от великия аржентински музикант – инструменталист и композитор Астор Пиацола. Фолклорният балет „ Сантяго дел Естеро “ е културен дипломат на своята страна и разпространява танцовотo изкуство на Латинска Америка у нас и по света. 

Изпълненията на танцов отбор „ Искра “ – Велико Търново въодушевиха публиката със своя балкански плам и ослепителен професионализъм

Възхитителни бяха и осъществяванията на ансамбълът за песни и танци „ Мирас “, чието име значи „ завещание “. С доста жизнеспособност и жар участниците от Башкирия показаха своето фолклорно изкуство. Ансамбълът е основан през 1992 година и през 2006 година получава статут на държавен отбор. Република Башкирия е част от Руската федерация и се намира на границата сред Европа и Азия. 


Шоуто на летящите грузинци извърши публиката с екстаз и сграбчи очите, мозъците и сърцата на феновете. Посланиците на Грузия от фолклорния отбор „ Болнели “ демонстрираха смелост и великолепие в своите осъществявания. В състава има четирима стипендианти от националния балет на Грузия, двама от които танцуваха във Велико Търново. 

Президентът на фестивала Емил Павлов и шефът Стелияна Йоргова връчиха на ръководителите на съставите статуетка, тапия и байрак. 

Най-големият приз „ група на публиката “ получи ансамбълът на Грузия. Второто място отиде при Колумбия, а третото при Аржентина, които събраха съвсем еднакъв брой гласове. 

Г-н Емил Павлов показа екипът , с помощта на който се реализира 22-то издание на интернационалния фолклорен фестивал и благодари на Община Велико Търново за оказаната помощ. 

От името на кмета Даниел Панов, поздравления към участниците, уредниците и публиката изрече госпожа Нелина Църова, шеф на общинската дирекция " Култура, туризъм и интернационалните действия ".

 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР