След олиото и захарта в полезрението на руските власти може

...
След олиото и захарта в полезрението на руските власти може
Коментари Харесай

Путин смъмри министъра на икономическото развитие за повишаването на цените

След олиото и захарта в полезрението на съветските управляващи може в най-близко време да попаднат цените на месото, в това число птичето, на яйцата, бензина и строителните материали. Точно тези артикули тревожат през днешния ден най-вече популацията, сочат анкети. Според социолози от фонда " Обществено мнение " (ФОМ) през последните три месеца внезапно е повишен делът на хората, отбелязващи забележимото им повишаване. Значи скоро може да реагира и държавното управление.

За значително повишаване при яйцата да вземем за пример алармират в края на март над половината участници в допитване на ФОМ против 44 на 100 през януари; при месото, в това число птичето - 46 против януарските 35 на сто; при бензина - 38 % против неотдавнашните 27. Значително нарастнали цени на строителните материали установяват съвсем 20 на 100 от участниците - близо двойно повече, в сравнение с през януари.

Поскъпването на фона на спад в приходите на популацията е изострен проблем. Но той не е нов - цените в страната порастват години наред и без безапелационни за множеството жители аргументи. Цените на храните скачат и при засилен импорт, и при ембарго върху вноса, и през неприятни години за селското стопанство, и когато процъфтяват контрасанкциите, а в същото време се ускоряват упоритостите за експорт, стимулирани с вътрешни триумфи.

От 2014 година насам говеждото, рибата, тестените произведения, захарта, краставиците са поскъпнали с към 50 на 100. Почти двойно са поскъпнали олиото, кравето масло, доматите, ябълките, оризът. На фона на обезценяващата се рубла цените се подвигаха с всяка година, а освен по време на пандемията.

Поскъпваше и бензинът. Докато петролът, стигнал пикови стойности през 2014 година, поевтиня към днешна дата съвсем двойно, автомобилният бензин в Русия съгласно федералната работа Росстат е поскъпнал на дребно приблизително с 50 %. Тази история също се точи от години; пандемията тук бе спомагателна компликация, а не подбуда.

Точно в този момент обаче казусът с растящите цени се раздухва най-активно на заседания при президента, в държавното управление и надлежно в телевизионния ефир - трансформирал се е в тематика номер едно. От съвещанията и телевизионните прегледи става явно, че нараства или следва да нарастне съвсем всичко - от арматурата до всеки квадрат жилищна повърхност, от торовете до готовата продукция, разфасована към този момент в поскъпналия амбалаж.

" Хората се лимитират, тъй като нямат пари за съществени храни. Не е смешка работа! ", смъмри президентът Владимир Путин министъра на икономическото развиване Максим Решетников. Междуведомствените полемики и разногласията с представители на браншовете не стихват. Вземат се ограничения - ограничавания върху износа, държавно контролиране на цените.

По всичко проличава, че през днешния ден, в изискванията на пандемията и рецесията, провокирана от нея, в очите на управляващите дебатът към растящите цени е най-малкото зло - едвам изтърван парата жителите, натрупали мотиви за неодобрение: рестриктивните мерки, свързани с ковид, спадът в приходите, изгубването на работа, неяснотата на всички места. Още повече че опитът на други страни демонстрира накъде може да избие събраното неодобрение.

При това на управляващите очевидно им се коства, че в битката с инфлацията елементарно могат да показват бурна активност - с мониторинг и доклади всеки месец, директивни замразявания на цените. Може даже да получат въпреки и краткотраен резултат - цените " мъничко " да намалеят, както към този момент рапортува шефът на аграрното министерство Дмитрий Патрушев.

Краткосрочните резултати от този жанр, или " бързите победи " съгласно терминологията в тактиката, готвена от кабинета, през днешния ден са изключително нужни на управляващите - в навечерието на президентското Послание до Федералното заседание и на изборите през септември. Стремежът към бърз резултат обаче крие риск от затруднения в бъдеще. С директивно задръстване на дупки вместо систематична активност за развиване на пазарната конкуренция, с целеви финансови инжекции за най-малоимотните вместо основаване на условия за икономическо развиване и растеж на благосъстоянието на народа не може да бъдат преодолени сегашните несъответствия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР