След около година и половина пауза американската космическа агенция NASA

...
Коментари Харесай

NASA пак ще тества частната астронавтска капсула Starliner в петък

След към година и половина пауза американската галактическа организация NASA се готви за повторния тестов полет (OFT-2) на частната капсула за транспорт на астронавти CST-100 Starliner, разработвана от корпорацията Boeing. Мисията е с основна значимост, тъй като ще даде на Съединени американски щати различна алтернатива за превоз до Международната галактическа станция (МКС) - с изключение на Crew Dragon на SpaceX и наемането тук-там в съветските кораби " Союз ". В недалечно бъдеще Boeing възнамерява да употребява Starliner и за полети на " частни астронавти " и галактически туристи.

Както и при предходното тестване, на борда на капсулата няма да има живи хора, а единствено аеродинамични манекен и датчици, които да наблюдават натоварването върху човешкото тяло и работата на животоподдържащите системи. Полетът е плануван за петък, 30 юли, вечерта българско време, а задачата му е да потвърди в действителни условия, че апаратът към този момент е задоволително безвреден, с цел да качи на борда си астронавти, да ги транспортира до МКС, след което да ги върне безвредно на Земята.
Година и половина " вървене по тъгите "
Първото тестово изстрелване на Starliner беше осъществено през декември 2019 година, само че бе помрачено от серия проблеми със софтуера и настройката на систематичния часовник. Те доведоха до неконтролируемо безредно включване на моторите за маневриране, несъразмерен разход на гориво и в последна сметка попречиха на капсулата да доближи до МКС и да се скачи с нея. В резултат на това продължителността на задачата бе редуцирана от към седмица на два дни. Малко преди повторното нахлуване в земната атмосфера пък се оказа, че в програмния код на капсулата е имало и различен бъг, който евентуално е можел да докара до конфликт със сервизния модул и крах на екипажа, в случай че на борда е имало подобен. За благополучие апаратът въпреки всичко съумя да извърши меко и безаварийно кацане на военния полигон " Уайт Сендс " в Ню Мексико.

След дълготрайно следствие на случая от NASA и Boeing в последна сметка взеха решение, че ще проведат още един безпилотен полет на апарата, преди да качат хора на борда, макар че в контракта посред им няма категорично условие за това. Паралелно бе извършен цялостен софтуерен одит на целия програмен код, задвижващ системите на Starliner. Пандемията от новия ковид и супернатоварения график на галактическите апарати, които би трябвало да се скачват с МКС, обаче докара до серия отлагания на втория тестов полет в границите на цялата 2020 година В началото на тази година неприятният шанс проджължи да спохожда CST-100 Starliner - по време на виртуална симулация на задачата капсулата стана жертва на непредвиден токов удар поради " погрешно настройване на наземната поддържаща екипировка ". В резултат на това част от авиониката пострада и се стигна до следващото пренасрочване на изстрелването. Впоследствие пък се оказа, че всички портове за съединяване на МКС са трайно заети, вследствие на което апаратът на Boeing трябваше да изчака до края на юли, когато се отваря къс времеви прозорец за пробния полет. И в случай че заради някаква причина в този момент CST-100 Starliner отново не успее да излети на 30 юли или на различната дата 3 август, има огромна възможност идната опция да е чак след няколко месеца, което да отсрочи узаконяването й за транспорт на астронавти за 2022 година
Какво да чакаме
" Ще изпробваме системите за съединяване на NASA, както и датчиците за следено доближаване ", разяснява Стив Стийч, който е управител на програмата за комерсиални пилотирани полети на американската галактическа организация. Според него въпросният хардуер може да се тества и на земята в изискванията на симулации, само че нищо не може да замести изпробването му в действителни условия. Миналия четвъртък NASA завърши така наречен Flight Readiness Review (FRR) - формален обзор за готовността на полета, в който вземат участие представители на организацията, на Boeing, на компанията ULA, която създава ракетата-носител Atlas V, на " Роскосмос " и на останалите партньорски организации, които вземат участие в построяването и поддържането на МКС. " На базата на данните, подадени от екипите и готовността на участниците в задачата всички страни дадоха зелена светлина за изстрелване ", разгласи Кейти Людерс, която е шеф на NASA по въпросите на галактическите полети.

Ако всичко върви по проект, комерсиалният галактически уред би трябвало да доближи до МКС към 24 часа след излитането и автоматизирано да се скачи на модула Harmony. Starliner ще носи на борда си към 200 кг. екипировка за потребностите на астронавтите на орбиталния комплекс, както и да вътре 260 кг. товар назад на Земята пет дни по-късно, за когато е планувано кацането на полигона " Уайт Сендс ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР