След обявеното решение да се създаде чисто нова позиция за

...
След обявеното решение да се създаде чисто нова позиция за
Коментари Харесай

Юристи: Решението на МС противоречи на Конституцията, в нея няма „независим” прокурор

След оповестеното решение да се сътвори чисто нова позиция за самостоятелен прокурор, който да може да проверява основния прокурор заваляха мнения. В обществените мрежи сериозно се изричат доста от хората и организациите, които то години се борят с безконтролната фигура на основния прокурор. Ето някои от позициите:
Адв. Емил Георгиев:

Или си самостоятелен прокурор, или те избира подвластната прокурорска гилдия, като основният продължава да те цака с методическо управление, а за похлупак и Горанов те пуска без бюджет.

Инициатива " Правосъдие за всеки ":

И по този начин, след 10-годишно отсрочване министър председателят Борисов внезапно се разбърза да извърши рекомендациите на Венецианската комисия. Но изключителното решение на държавното управление е опит да се направи невъзможното. Как с промени в Наказателно-процесуален кодекс и в Закона за правосъдната власт да се сътвори фигура на прокурор, който е самостоятелен от основния? След като в пирамидалната подчиненост на прокуратурата властта на основния прокурор върху всички останали е бетонирана в Конституцията?
Крайно време е в страхливо почналата правосъдна промяна да бъде включена прокуратурата и да се пристъпи към нужните промени в главния закон.
Да не пропущаме и другия значим миг:
„ Еĸcпepтитe oт Beнeциaнcĸaтa ĸoмиcия пpeпopъчaxa oтĸaзитe нa пpoĸypaтypaтa зa зaпoчвaнe нa paзcлeдвaнe дa пoдлeжaт нa cъдeбeн ĸoнтpoл. Πpeди ceдмицa ГEPБ ce oбяви пpoтив пpeдлoжeниeтo нa coциaлиcтитe зa пpoмeни в HΠK, ĸoитo въвeждaт cъдeбeн ĸoнтpoл имeннo нaд oтĸaзитe нa пpoĸypaтypaтa дa oбpaзyвaт дocъдeбнo пpoизвoдcтвo.
B cтaнoвищeтo e oтбeлязaнa cъщo нeoбxoдимocттa oт пpoмянa нa cтpyĸтypaтa нa cъcтaвa нa BCC в пocoĸa нa yвeличaвaнe нa cъдиитe, избиpaни oт cъдии. “

Стела Николова:

Гешев е наслада, Цацаров- благосъстояние, Дани е Айнщайн, а Борисов води цирка!
Кога разгласяваме война на тая Венецианска инквизиция, която желае някакви независимости?

Понеже ще се наложи да " отварят " Конституцията за промени по правосъдната система, то в този момент е момента да се лимитират депутати, общински съветници, министър председател и министри да бъдат такива единствено по два мандата.
Президентската институция, от която съвсем нищо не зависи е лимитирана, а Янко Станев е към този момент седми мандат общински консултант, а Рамадан Аталай си изкара целия трудов стаж в Народното събрание.
Твърде доста се срастват с властта!
2 мандата за всички!

Мая Манолова:

От сутринта министър председателят Борисов събра ритуално министрите и стартира да споделя баснята за промени в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт, с които се въвеждала фигурата на така наречен „ независим” прокурор. Той щял да проверява основния прокурор и това отговаряло на условията на Венецианската комисия. Щял да прави следствия на основния прокурор от позицията си на, забележете, шеф отдел във Върховната касационна прокуратура.

Защо считам, че това е съшита с бели конци илюзия, в която Борисов пробва да вкара и българското общество, и специалистите, и интернационалните институции?

Защото предложенията му са безполезни и са симулация на правосъдна промяна, която той знае, че може да реализира само и единствено с промени в Конституцията. А такива умишлено не подхваща.

Защото предлага фигура, непредвидена в Конституцията – на така наречен „ независим” прокурор, който щял да проверява началника си – основния прокурор. За всеки правист в страната е ясно, че съгласно Конституцията няма „ независим” прокурор – написа го в член 126 от Основния закон. Затова и Венецианската комисия показва, че без значение следствие може да се реализира от самостоятелна фигура, отвън системата на прокуратурата.

Според държавното управление фигурата на „ независимия” прокурор щяла да се избира от членове на Висш съдебен съвет – от прокурорската квота – които откакто излязат от Висш съдебен съвет обаче, остават подчинени на основния прокурор.

Ако желае Борисов да му повярват хората, че не споделя басни с живо включване от съвещанията на Министерски съвет, а мисли за действителна промяна на правосъдната власт в страната, би могъл да направи следните 3 неща:

1. Да организира промяната посредством конституционни промени, като събере конституционно болшинство. Нали имаше политически сътрудници и устойчиво болшинство? Защо не го прави? Няма 160 гласа ли? Или няма политическа воля?
2. Ако му е толкоз „ спешно”, в края на 10-та година от ръководството му като министър председател, да инициира същински, а не фасадни промени в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуален кодекс - такива, каквито са посочени в мненията на Комитета на министрите на Съвета на Европа и Венецианската комисия.
3. Депутатите му да предложат и гласоподават смяна на структурата на Висш съдебен съвет, тъй че да се усили броят на съдиите, избирани от съдии, каквато е рекомендацията на Венецианската комисия.

Днес министър председателят не направи нищо от това. Озадачаващо е, че и опозицията, и парламентарните партии не излизат с позиции.

Затова назовавам маневрата в Министерски съвет от сутринта легенда. И приканвам господин Борисов да не вкарва в умишлена илюзия хората – номерът няма да мине. Предложените промени са явно противоконституционни и откакто ги одобри „ спешно”, все ще се откри орган, от оправомощените, който пък незабавно да сезира Конституционния съд.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР