След обявената от Путин частична мобилизация вече са привикани хиляди

...
След обявената от Путин частична мобилизация вече са привикани хиляди
Коментари Харесай

Мобилизират, когото хванат - и пенсионери, и инвалиди, и хора без опит

След оповестената от Путин " частична готовност " към този момент са привикани хиляди мъже, подборът на които, както споделят наблюдаващите, опонира дори на разясненията на Министерството на защитата. Повиквателни са получили и пенсионери, и инвалиди, и хора без никакъв военен опит, които даже не са служили в армията, написа " ".

Какви по-точно са нарушаванията?

Възрастта няма значение?

В неделя по обяд донесли повиквателната, в която пишело: „ Явете се с движимостите си във военната комисия “, споделя брачната половинка на 39-годишния московчанин Игор. По възраст и по звание обаче Игор въобще не би трябвало да получи повиквателна – сержантите от запаса подлежат на готовност, в случай че са на не повече от 35 години. Но се оказало, че дружно с него пред военната комисия чакат още към 120 души на възраст над допустимата.

И това напълно не е всичко – нямало здравна комисия за инспекция на годността, а това е условие по закон. Сменили на Игор даже специалността – той бил служил в гранични войски, а в този момент му дали служба „ помощник-минометчик “.

Въпреки това брачната половинка на Игор споделя, че той не счита да оспорва призовката: „ Това са все хора от граничните войски, а те не са от тези, които биха обжалвали “.

Мъж бил върнат след недоволство

Дъждовни води разполага с информация, че вследствие от подадени от съпругите тъжби се е стигнало до връщането на мъже, които са били призовани в нарушаване за закона. Мъжът на Оксана да вземем за пример бил елементарен запасняк, нямал никакъв военен опит и бил на 43 години. „ Това стана, тъй като военните комисии не сортират и прибират всички наред “, разяснява възмутено Оксана пред Дъждовни води. След като отправила недоволство и отишла във военната комисия, пуснали мъжа ѝ. Но не е сигурна дали нейните тъжби са повода, или това, че някой въпреки всичко е осъзнал грешката си.

Привикват повече хора от нужното

Сътрудниците на военните комисии могат да трансформират решенията си, в случай че към този момент са призовани задоволителен брой бойци, твърди артистът от Челябинск Константин. На него първо импровизирано му споделили, че ще получи повиквателна, въпреки че няма военен опит.  После обаче пристигнала успокоителната вест. „ Звъннаха ми и ми споделиха – отбой. Доколкото разбрах, събрали са задоволително хора “, споделя Константин. Негов прочут, който получил повиквателна, отишъл и се наредил на дългата опашка пред военната комисия, само че като му пристигнал редът, му споделили, че нямат потребност от него.

Константин не крие, че по този начин или другояче не би се явил пред военната комисия. „ Ако разбирах защо съответно се води война, може би щях да взема повиквателната. Но това в този момент не е Великата отечествена война. Ако нямаше избор, нямаше да има и въпроси, до момента в който сегашната обстановка е странна и неразбираема “.

Юристите предлагат отсъствие

Александър Белик, който е правист от „ Движението на умишлено отказващите “, отбелязва, че призоваването на хората, които не подлежат на готовност, става поради правни недостатъци. „ Промени в указа на президента няма, а в него няма никакви възрастови ограничавания за мобилизираните “.

Правозащитната организация, в която работи Белик, се сблъсква с две съществени нарушавания на правата. „ Събират наред всички, които съумеят да заловен, без да ги освидетелстват медицински – т.е. работят съгласно категориите за валидност, които са били в действие преди доста години “, показва правозащитникът.

Съветът на Белик е да не се реагира на повиквателната и да не се върви във военната комисия, още повече, че административната санкция за това е незначителна – 3000 рубли или малко над 100 лв.. А на тези, които към този момент са попаднали във военно-учебния център, само че не желаят да вървят на война, предлага да напишат заявление за различна гражданска работа и при първа опция да изоставен центъра. „ Оттам нататък към този момент ще би трябвало да се водят правосъдни каузи с военния комисариат и с мобилизационната комисия. “

„ Грешките “ към този момент са довели до уволнения

В последните дни към този момент редица съветски губренатори признаха, че при провеждането на „ частичната готовност “ са позволени нарушавания. Те поеха ангажимент да прегледат всеки от случаите и да върнат вкъщи привиканите неправилно.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР