След обръщението на държавния глава на Русия Владимир Путин пред

...
След обръщението на държавния глава на Русия Владимир Путин пред
Коментари Харесай

Коментари от САЩ: Начало на нова конфигурация на властта в Русия

След обръщението на президента на Русия Владимир Путин пред Федералното заседание, в което той предложи да бъде премислено изменение на Конституцията, държавното управление в Москва, водено от премиера Дмитрий Медведев, изненадващо подаде оставка. За негов правоприемник бе препоръчан шефът на Федералната данъчна работа на Русия Михаил Мишустин. Събитията провокираха необятен отзив – освен в страната, само че и отвън нея. 
Чуждестранните публицисти дефинираха политическите промени от 15 януари като началото на нова настройка на властта в страната. Агенция „ Фокус “ обобщава главните мнения във водещите американски медии за политическите събития в Москва.
Популярният вестник The New York Times написа: „ Владимир Путин, който според настоящото законодателство би трябвало да напусне Президентството през 2024 година, предложи изменение на съветската конституция за разширение на пълномощията на Народното събрание и Държавния съвет - орган, който сега има малко влияниe. В годишната си тирада той дефинира препоръчаните конституционни промени като опит за подсилване на демокрацията, което може да бъде първата огромна смяна в съветската политическа система от 1993 година Тогава първият демократично определен президент на страната Борис Елцин изпрати танкове в центъра на Москва, с цел да смаже опозиционно настроените депутати и по-късно подреди да се организира референдум за приемане на нова конституция. Путин, който има триумф на интернационалната сцена, само че изживява слаб интервал във вътрешната политика заради застоялост в съветската стопанска система, от дълго време е прочут със способността си да изненадва с неочакваните си дейности и съдружници, и съперници. След като Елцин подаде оставка на 31 декември 1999 година, той предприе стъпки, с цел да остане съдия по всички основни въпроси в Русия ".
Авторитетното издание The Wall Street Journal разяснява бурните събития в Москва по следния метод: „ Въпреки че някои водачи, склонни към властнически способи на ръководство, трансформираха конституциите си, с цел да останат във властта вечно, Путин следва буквата на закона. През 2008 година той подаде оставка като президент и стана министър-председател, до момента в който Дмитрий Медведев пое функционалностите на президент за четири години. Според някои анализатори Путин следва модела, който водачът на Сингапур Ли Куан Ю прилагаше. Други анализатори смятат, че Путин осъзнава проблемите, свързани с прекомерно дългия му престой във властта и е угрижен за това какво завещание ще остави “.
Списание TIME отбелязва: „ Промените, препоръчани от Путин, няма да подкопаят построяването на съветската народна власт, защото най-обмислените стъпки на президента нормално са комплицирани и благоразумни. Той предложи преразглеждане на Конституцията, което би могло да му даде по-голяма независимост на деяние и да му даде необятен набор от благоприятни условия да остане водач на Русия, без значение какъв пост ще избере за себе си в бъдеще ".
„ Реакцията на пазарите на оставката на премиера на Русия се оказа краткосрочна, защото вложителите бяха привлечени от въпроса кой ще бъде негов правоприемник. Рублата падна за малко след оповестяването на оставката на Дмитрий Медведев и неговото държавно управление, само че напълно скоро тя си върна назад позиции. Някои анализатори считат, че новото съветско държавно управление ще може да подтиква ниските темпове на стопански напредък, до момента в който други специалисти допускат, че може да последва интервал на политическа неустановеност, вследствие на който позицията на рублата ще бъде подкопана ", предизвестява Bloomberg. 
„ Цялото съветско държавно управление подаде оставка. Това е необикновена стъпка, никой не го очакваше. Премиерът Дмитрий Медведев разгласи това, откакто съветският президент Владимир Путин предложи да се проведат необятни промени, които да отслабят позицията на бъдещия му правоприемник. Неочакваното известие пристигна, откакто Путин разгласи промени в Конституцията, които ще разширят пълномощията на премиера и Народното събрание посредством понижаване на пълномощията на президента ", обобщава новинарският ефирен канал CNN.
Предоставянето на по-широки пълномощия на Народното събрание за сметка на пълномощията на президента може да значи, че в Русия смяната на властта се обмисля от дълго време, добавя медията.
Вестник The Washington Post написа: „ Оставката на Дмитрий Медведев е на фона на икономическа застоялост. Освен това еуфорията от анексията на Крим значително избледнява. Въпреки че руснаците се радват, че Русия още веднъж се трансформира в състезател в интернационалната политика, наподобява те стават по-чувствителни към икономическите разноски за този нов световен статут и са изключително заинтригувани от решаването на вътрешните стопански проблеми. Решението за оставката на Медведев, което, несъмнено, беше контрактувано с президента, дава тежест на аргумента, че Путин се интересува от доста по-сериозни институционални промени в сравнение с се очакваше. Оставката на Медведев може да е част от по-големи проекти, свързани с края на мандата на Путин през 2024 година Експертите вършат догатки за вероятни промени в Конституцията, които ще разрешат на Путин да остане отпред на властта след 2024 година, евентуално на нов пост.
Оставката на държавното управление също дава опция на президента да избира претенденти за министерските постове. Това може да разреши на президента да направи промени в актуалната политика. Новото държавно управление може да помогне на Кремъл да укрепи позициите си на парламентарните избори през 2021 година Путин номинира Михаил Мишустин, шеф на данъчната работа, за правоприемник на Медведев. Мишустин се счита за технократ без политическа упоритост, което още един път удостоверява мнението, че Путин може да употребява конституционни промени, с цел да резервира властта в ръцете си и след 2024 година ".
Списание Foreign Policy разяснява събитията в Русия по следния метод: „ Путин ненадейно стартира политически промени в страната, предложи промени в Конституцията и предложи нов министър председател, което ще разреши на 67-годишния водач да продължи да дирижира съветската политика, даже откакто напусне Президентството през 2024 година Путин предложи поста министър председател на технократ, шеф на Федералната данъчна работа Михаил Мишустин. Шокиращо изказване за оставката на държавното управление на Дмитрий Медведев бе направено, малко откакто Путин направи послание пред Федералното заседание, в което даде обещание възстановяване на стандарта на живот. Конкретните аргументи за решението на Путин остават неразбираеми, въпреки натискът вътре в страната да изяснява доста от нещата “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР