След няколкомесечни и упорити преговори успяхме да стигнем до договор

...
След няколкомесечни и упорити преговори успяхме да стигнем до договор
Коментари Харесай

Ципрас обясни на гърците споразумението за името на Македония

След няколкомесечни и упорити договаряния успяхме да стигнем до контракт с премиера на БЮРМ (Бивша Югославска Република Македония) за решение на дългогодишния спор по отношение на името на съседа.

Така стартира гръцкият министър председател обръщението си откакто по телефона се контракти със своя македонски сътрудник Зоран Заев, а по-късно осведоми президента и водачите на политическите партии.

По време на 10-минутното си послание Ципрас се спря на това, което е контрактувано сред двете страни. Той изясни на гърците, че новото име ще бъде Република Северна Македония, „ а смяната на името ще се приложи както в интернационалните, по този начин и в двустранните контракти, само че и във вътрешните “ и добави, че се прави ясна разлика сред гръцката Македония и северната съседка и се поставя финален завършек на иредентизма в формалното име “.

Договорът признава съответните резолюции на ОН от 1977 за вписване на езика на нашите съседи като македонски език със добавка, само че и с ясна дефиниция, че този език принадлежи към групата на южнославянските езици, факт, който ясно признава и напълно го разграничава от гръцко-македонското езиково завещание и античната гръцка цивилизация. Договорът също по този начин планува поданството, което ще бъде маркирано в паспортите на нашите съседи да не бъде единствено „ македонец “ както до момента, а по този начин - “гражданин на Северна Македония ". Гърция ще признае държавността на прилежащите жители като „ жители на Северна Македония “, изясни гръцкият министър председател.

Алексис Ципрас разгласи, че в Конституцията ще се създадат промени, които ще се отнасят да това, което би могло да се пояснява като иредентистко.

Премахват се насочванията за македонско малцинство, както и потребността от тяхна отбрана. Заменя се членът за отбрана на границите с елиминиране на днешните проблематични насочвания – съобщи гръцкият министър председател в обръщението си.

Ципрас изясни, че са се договорили със своя македонски сътрудник и за периода, подписването, използването и влизането в действие на контракта. Щом бъде подписан, ще би трябвало да се ратифицира от македонското Събрание, по-късно Гърция ще поддържа рекомендацията за започване на договаряния за влизане в Европейски Съюз и за изпращане на рекомендация за интеграция в НАТО и всичко това ще бъде обусловено от конституционна смяна, т.е. до регистрирането на името „ ерга омнес “ (за всеобща приложимост, бел.ред.)

Най-накрая ще се извърши ратификацията от гръцкия парламент, откакто Македония извърши отговорностите си.

Гръцкият министър председател съобщи, че договорът отваря прозорец към бъдещето, прозорец на взаимност, другарство, съдействие, разцвет и развиване сред двата народа. /МИА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР