След няколко срещи по време на международни форуми президентите на

...
След няколко срещи по време на международни форуми президентите на
Коментари Харесай

Срещата Тръмп-Путин: без големи очаквания


След няколко срещи по време на интернационалните конгреси президентите на Съединени американски щати и Русия могат да проведат първите си двустранни договаряния. Въпросът е: по кое време да чакаме тази среща?

За момента не е известно нито времето, нито мястото на срещата на двамата най-силни водачи в света. Но за това, че тя може да се състои в „ не чак толкоз далечното бъдеще “ съобщи в края на март Доналд Тръмп. Междувременно медиите научиха някои детайлности от телефонния диалог, в който стопанинът на Белия дом е поздравил Владимир Путин с успеха на президентските избори в Русия.

[b]Съобщения за допустима среща[/b]

До момента Тръмп и Путин са се срещали два пъти по време на интернационалните конгреси на върха – през юли 2017 година на срещата на Г-20 в немския град Хамбург и през ноември във Виетнам, където двамата водачи участваха в срещата на страните от Азиатско-Тихоокеанското икономическо съдействие /АТИС/. По информация на съветските медии, Тръмп е поканил Путин във Вашингтон. Американските медии оповестиха в понеделник, 2 април, че по време на телефонен диалог са се загатнали „ няколко вероятни места за срещата “, в това число в Белия дом.

Руската страна като цяло позитивно е реагирала на поканата на Тръмп, въпреки че съветникът на стопанина на Кремъл Юрий Ушаков означи, че на фона на събитията след диалога, „ мъчно могат да се разискват опциите за срещата “. Очевидно Ушаков има поради изгонването на десетки съветски дипломати от Съединени американски щати в символ на взаимност с Англия, която упреква Русия в опит за отравяне на някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал благодарение на нервнопаралитичен газ. Москва отхвърля тези обвинявания и отговори с изгонването на американски дипломати.

[b]Към каква договорка с Путин се стреми Тръмп?[/b]

Експертите сдържано правят оценка както самата вест за срещата на Путин и Тръмп, по този начин и нейните вероятни резултати. „ Не изключвам, тя да се състои “, съобщи пред Дъждовни води Улрих Кюн, специалист във Виенски център за разоръжаването и неразпространението на нуклеарното оръжие. Той означи, че на нея могат да попречат непредвидени събития, като „ случая Скрипал “. Според него сега мъчно може да се предвижда американската политика по отношение на Русия.
 Путин и Тръмп във Виетнам. Путин и Тръмп във Виетнам. / БГНЕС
От една страна, двустранните връзки се утежняват, в това число на фона на обвиняванията по адрес на Русия за интервенция в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година и решението на Вашингтон да доставя оръжие на Украйна, а от друга – „ президентът, наподобява, има интерес от сключването на някаква договорка с Путин “. „ Никой не знае що за договорка е това “, сподели Кюн.

Според специалиста, в случай че срещата на върха въпреки всичко се състои, то най-хубавото място за нейното осъществяване би било неутрална територия, да вземем за пример, Женева или Виена. Докато във Вашингтон и Москва „ атмосферата е отровена по този начин, както е било по време на Студената война “.

[b]Противоречиви сигнали от Вашингтон[/b]

Кюн счита, че Путин има малко „ по-голям интерес “ от такава среща, в сравнение с Тръмп, тъй като се стреми към възприемането на Русия „ като свръхдържава, обсъждаща наедно със Съединени американски щати “. Но, както отбелязва специалистът, Русия би трябвало да направи съответни стъпки на интернационалната сцена, да вземем за пример, да спомага за следствието на „ делото Скрипал “, да усъвършенства филантропичната обстановка в Сирия или да спомага за разведряването в Източна Европа, където някогашните руски републики в Прибалтика „ усещат опасност от РФ “.

Паул Иван, специалист в Центъра за европейска политика в Брюксел, в изявление за Дъждовни води също обърна внимание на спорните сигнали от Вашингтон към Москва. „ Поканата към президента Путин не е наложително да съответствува с изгонването на дипломатите, което стана малко по-късно “, означи Иван. Според него от срещата на двамата президенти не може да се чака пробив. „ Въпреки малко наивната визия на президента Тръмп за това, че той може да подписа договорка с другите водачи, аз не бих очаквал това “, споделя той.

Ролята на личността в интернационалните връзки е голяма, само че не определяща, счита Иван. При това той означи, че връзките на Тръмп и Путин „ наподобява, не престават да са положителни “, макар общото утежняване на двустранните връзки сред Съединени американски щати и Русия. /БГНЕС

----------

Роман Гончаренко и Захар Бутирски, Дъждовни води.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР