След няколко години на растеж, сега ще виждаме обратната тенденция

...
След няколко години на растеж, сега ще виждаме обратната тенденция
Коментари Харесай

Експерт: До края на 2022 г. цените на имотите ще паднат

След няколко години на напредък, в този момент ще виждаме противоположната наклонност - световно стесняване на цените на имотния пазар през 2023 и 2024 година. В България няма балонизиране на имотния пазар. Това каза доц. Драгомир Стефанов, Катедра " Недвижима благосъстоятелност ", УНСС, в предаването " В развиване " на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

Австралия, Нова Зеландия, Швеция изживяват леки разтърсвания, сподели гостът. По думите му на някои пазари има към този момент двуцифрен спад на цените през последните шест месеца, като някои предпоставки са международни, други са частични и въздействат на отделни пазари. Пандемията е един от проблемите. Централните банки, в опитите си да подтикват потреблението, смъкнаха до рекордни равнища лихвите. Ниските лихви на ипотечните заеми разрешиха на доста вложители, някои от които не толкоз платежоспособни, да закупят жилища и в този момент виждаме противоположната наклонност. 

Добрата вест е, че трендовете на пазара на недвижими парцели, за разлика от тези на фондовия пазар, се развиват много по-бавно и действителното отражение на трендовете, които в този момент обрисуваме, ще се види през идващите 12-18-24 месеца, сподели доцент Стефанов. " Има време за реакция. В някои страни, където има по-висока финансова просвета, към този момент виждаме реакцията - понижено търсене и част от притежателите стартират да продават. Ще има забавяне на капиталовия развой. Строителите ще стартират по-бавно да осъществят своите планове ". Не са изключени и фалити. 

В България няма балонизиране на имотния пазар, сподели още гостът.  " 2022 ще бъде първата година, в която ние ще приключим с реален спад в цените на недвижимите парцели. Не номинален. Номинално цените се повишават - с 10-12-13%. Но, така като инфлацията е над 17-18%, то действително ще има спад на цените. Това не се бе случвало от 2013 година насам. Това е нещо ново ".

" Второто е, че въпреки да няма публично нарастване на лихвите по заемите от страна на банките, към този момент виждаме при вложителите, при строителните бизнесмени едно забавяне в осъществяването на капиталови, строителни планове - къде по справедливи, къде по субективни аргументи. Но то ще продължи през идващите години - 2023 и 2024 година ". 

Отражение върху българската банкова система от покачването на лихвите от Европейската централна банка ще видим най-рано в средата на 2023 година, категоричен бе гостът. Българската банкова система е " задръстена с пари " и лихвите ще стартират да се повишават доста постепенно, все пак българските кредитополучатели са уязвими при скок на лихвите, тъй като при рецесия, с изключение на с по-високите си вноски за заеми, ще би трябвало да се оправят и с други шокове, които съпътстват рецесиите - възможна загуба на работа, скок на храните и електрическата енергия. 

Промяната в законовата рамка за обществените поръчки Стефанов разяснява, като сподели, че строителните компании са били " нарочени, че всички са недоброжелателни. Това докара до прекъсване на обекти за повече от година и в този момент тези обекти ще бъдат завършени на по-високи цени ". 

" Политическият риск в България е доста висок, не единствено през последните две години, а и обратно във времето. Ако има нещо, което повече ни вреди в съпоставяне с останалите страни (...), това е политическият риск ".

Ние отчитаме голям растеж на жилищното строителство през последните няколко години, но секторът на строителството като цяло е с 10-12% надолу през последната една година, поради прекъсването на инфраструктурното строителство, акцентира доцентът.

По думите му това значи съкращения на хора. Строителството е бизнес с голямо забавяне при реализацията на приходите. Строителните компании се градят с години - натрупва се опит, купува се техника, наемат се и се образоват фрагменти. Проектите не могат да бъдат спрени, даже и когато предприемачът вижда задаваща се рецесия, тъй като загубите от един спрян проект може да значат банкрут.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР