След новината за съвместно правителство на ротационен принцип между първите

...
След новината за съвместно правителство на ротационен принцип между първите
Коментари Харесай

Неофициално: Кабинетът вече е решен, от ГЕРБ само Мария Габриел е в него

След новината за взаимно държавно управление на ротационен принцип сред първите две политически сили в 49-тото Народно заседание - кои ще са имената в кабинета на Габриел и Денков? Информацията обобщава Софи Цветкова.  

Историческият казус на политическата сцена у нас породи доста въпроси по тази причина по какъв начин ще ръководят двете обединения. Не закъсняха и слуховете по какъв начин първите две политически сили ще се схванат кой да взе участие в предстоящ кабинет. Според информация, появила се в общественото пространство, Еврокомисията е постигнала триумф в две посоки - да убеди Кирил Петков и Асен Василев да одобряват Габриел за вицепремиер, а водачът на ГЕРБ Бойко Борисов да не упорства за министерски постове.

На изключителния брифинг през вчерашния ден стана ясно, че през първите девет месеца акад. Николай Денков ще бъде министър председател, а Мария Габриел - негов заместител и министър на външните работи. След това функциите се сменят. Акад. Денков ще би трябвало да подаде оставка пред Народното събрание и парламентарната рулетка се завърта още веднъж - президентът организира съвещания и още веднъж връчва мандат.   

В „ Добро утро, Европа “ политологът Яница Петкова даде два образеца за опити за ротационно държавно управление в Израел и Румъния.

Според източници моделът на държавното управление към този момент е решен. А точно - в предстоящ кабинет на министерски пост от ГЕРБ-СДС ще бъде единствено Мария Габриел. А всички останали министри ще бъдат от " Продължаваме промяната ". Припомняме, че през вчерашния ден акад. Николай Денков разгласи, че би могло имената във към този момент показания проектокабинет на ПП-ДБ да се ревизират. 

Само преди 20 дни ПП-ДБ показаха своя проектокабинет за втория мандат. Сред водещите имена в него бяха:

Асен Василев - министър на финансите

Андрей Янкулов - министър на вътрешните работи

Радослав Рибарски - министър на енергетиката

Милен Матеев - министър на правораздаването

Тодор Тагарев - министър на защитата

След като през вчерашния ден Габриел върна досието за първия изследователски мандат празна, президентът Румен Радев съобщи, че в границите на идващите дни ще връчи втория мандат за сформиране на кабинет на ПП-ДБ. А разговорите за управление между двете обединения не престават. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР