След нахлуването на Русия в Украйна много страни наложиха на

...
След нахлуването на Русия в Украйна много страни наложиха на
Коментари Харесай

Бум на търговията с коли между Турция и Русия

След нахлуването на Русия в Украйна доста страни постановиха на Русия огромни наказания и омаловажиха връзките си с Кремъл. Турция, въпреки това, акцентира тези връзки и даже се похвали с внезапен растеж на търговията с Русия.

В петък турският министър на превоза Адил Караисмайлоглу се включи в Twitter, с цел да изтъкне растежа на търговията. Той разгласява известие на Генералната дирекция за морските транспорти на страната за 58% скок на средномесечния брой транспортни средства, търгувани с Русия.

От май до юли Турция и Русия са търгували между тях с 8213 транспортни средства посредством товарни кораби всеки месец - в съпоставяне със средномесечния брой от 5208 транспортни средства от януари до април, заяви " Business Insider ". Турският орган изяснява този скок с новите морски линии сред двете страни.

Като цяло търговията сред двете страни бележи взрив, като турският експорт за Русия доближава 2,91 милиарда $ през първата половина на 2022 година, по данни на формалния Турски статистически институт, или TurkStat. Това е осемгодишен връх, съгласно разбор на данните на TurkStat, изработен от " Bloomberg ".

Анкара осъди нахлуването на Русия в Украйна, само че не й наложи наказания и не затвори въздушното си пространство към страната. Връзките сред двете страни наподобява се задълбочават, защото пет от турските банки започнаха да употребяват съветската платежна система " Мир ", което породи опасения, че тя може да бъде употребена за заобикаляне на глобите.

По-рано този месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с съветския президент Владимир Путин в курортния град Сочи, като това беше втората им среща единствено три седмици след срещата им в Иран.

Тъй като Турция е член на НАТО, връзките ѝ с Русия тревожат западните чиновници, някои от които обмислят наказателни дейности за страната, като да вземем за пример да изискат от фирмите да понижат финансирането на турски компании, заяви на 7 август " Financial Times ". Досега не са водени публични диалози за такива дейности по отношение на Турция, добавя медията.

Крехката стопанска система на Турция значи, че Анкара има огромен риск, когато става въпрос за икономическите ѝ връзки с Русия, която е един от главните ѝ търговски сътрудници. Турция също по този начин е водещата дестинация за съветските туристи, като през 2019 година те ще посетят Турция в размер на 7 млн. души, по данни на Nikkei.

Инфлацията в Турция се повиши до 79%, а лирата се колебае покрай рекордно ниските равнища, които доближи по време на последната валутна рецесия през декември, напомня БГНЕС.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР