След началото на войната Русия - Украйна много държави наложиха

...
След началото на войната Русия - Украйна много държави наложиха
Коментари Харесай

Тази наша съседка отчете осемгодишен връх при търговията с автомобили с Русия

След началото на войната Русия - Украйна доста страни постановиха на Русия големи наказания и утежниха връзките си с Кремъл. Една наша съседка обаче залага доста на тези връзки - и даже се похвали със скок в търговията с Русия. Става въпрос за южната ни съседка Турция.

В петък турският министър на превоза Адил Караисмаилоглу популяризира в Twitter скока на търговията. Той показа известието на Главната морска дирекция на страната за скок от 58% на междинния месечен брой транспортни средства, търгувани с Русия.

От май до юли Турция и Русия търгуват 8 213 транспортни средства между тях посредством товарни кораби всеки месец. Това е скок по отношение на средномесечните 5 208 от януари до април. Турските управляващи отдават скока на нови корабни линии сред двете страни.

Като цяло търговията сред двете страни процъфтява. Износът на съседката ни за Русия доближи 2,91 милиарда $ през първата половина на 2022 година, съгласно формалния турски статистически институт TurkStat. Това е осемгодишен връх, съгласно разбор на Bloomberg на данни на TurkStat.

Анкара осъди нахлуването на Русия в Украйна, само че не е глобила Русия, нито е затворила въздушното си пространство за страната. Връзките сред двете страни наподобява се задълбочават, защото пет от турските банки започнаха да употребяват съветската платежна система Mir, което поражда опасения, че тя може да бъде употребена за отбягване на наказания.

По-рано този месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с съветския президент Владимир Путин в курортния град Сочи.

Турция е член на НАТО, а връзките на страната с Русия тревожат Запада толкоз, че даже се обмислят наказателни дейности против страната, като да вземем за пример искане от фирмите да понижат финансирането за турски компании, съгласно Financial Times. Официални диалози за сходни дейности за Турция към този момент няма.

Анкара залага доста, когато става въпрос за стопански връзки с Русия, която е един от главните й търговски сътрудници. Турция също е топ дестинация за съветските туристи, като 7 милиона от тях са я посетили през 2019 година, съгласно Nikkei.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР