След началото на пандемията през 2020 г. мнозина свикнаха да

...
След началото на пандемията през 2020 г. мнозина свикнаха да
Коментари Харесай

Екокатастрофа: Тонове отпадъци от предпазни средства срещу COVID-19 плуват в океаните


След началото на пандемията през 2020 година мнозина привикнаха да употребяват персонални защитни средства, които постоянно са за еднократна приложимост и не се употребяват дълго време. Проблемът с всеобщото замърсяване на околната среда с употребявани маски, ръкавици и бутилки с антисептици съставлява забележителна опасност за биосферата в международен мащаб.

Повече от 25 хиляди тона персонални защитни средства (ЛПС) и други типове пластмасови боклуци, свързани с COVID-19, са попаднали в океаните, разкриват нови проучвания.

Изследователи от Училището по атмосферни науки към Университета в Нанджин и Института по океанография " Скрипс " към Калифорнийския университет в Сан Диего са ръководители на новия разбор, който преглежда интервала от началото на пандемията през 2020 година до август 2021 година А компютърният модел на учените предвижда, че почти три четвърти от него, към 71%, ще бъде изхвърлен на плажовете до края на годината.

Според проучването от началото на епидемията до август 2021 г. 193 от страните в света са произвели 8,4 млн. тона пластмасови боклуци, свързани с пандемията. По-голямата част от пластмасата, обвързвана с COVID-19, идва от медицински боклуци, генерирани от лечебните заведения, което " засенчва " приноса на персоналните защитни средства и опаковките от колоси за онлайн извършване на покупки като Amazon и eBay.

" Пластмасовите боклуци нанасят щета на морските жители и се трансфораха в главен световен екологичен проблем ", се споделя в увода на документа. " Неотдавнашната пандемия от COVID-19 докара до нараснало търсене на пластмаса за еднократна приложимост, което ускори натиска върху този към този момент неконтролируем проблем. "

Изследователите настояват, че работата им акцентира " един дългогодишен проблем за океанската среда и се натрупва основно по плажовете и крайбрежните седименти ".

Маски, лицеви щитове, ръкавици за еднократна приложимост и хирургически престилки са образци за персонални защитни средства. Личните защитни средства и всички пластмасови опаковки, употребявани за предпазване на тези артикули, както и пластмасата от тестови комплекти, се смятат за " пластмаса, обвързвана с COVID-19 ". Ако не се изхвърлят вярно, всички тези субстанции могат да обхванат в реките и в последна сметка да попаднат в международния океан.

Според изследването на реките Шатт ал-Араб, Инд и Яндзъ, които се вливат надлежно в Персийския залив, Арабско море и Източнокитайско море, се падат 73% от общото изхвърляне на пластмаса. Изхвърлянето на пластмаса в европейските реки е 11% от общото количество, а приносът на другите континенти е непретенциозен.

Изследователите съпоставят броя на случаите на новия ковид с количеството на обвързваните с COVID-19 пластмасови боклуци, които се вливат в реките, и по континенти. Азия е с най-голямо количество генерирани боклуци - 46,3% от международните пластмасови боклуци, свързани с пандемията, като в същото време е с общо 31,2% от международните случаи на COVID-19, след двете Америки с 47,6%.

Според създателите това отразява по-слабата степен на ръководство на медицинските боклуци в доста разрастващи се страни, в това число Индия и Китай, спрямо индустриализираните страни в Северна Америка и Европа с огромен брой случаи на зараза.

Според проучването по-голямата част от пластмасовите боклуци в океаните евентуално ще се утаят по плажовете и дъното в границите на три до четири години. А по-малка част от тях ще попаднат в открития океан, където в последна сметка ще попаднат в клопката на центровете на океанските басейни или субтропичните големи системи от въртящи се течения във всеки от петте огромни океана. Според откривателите Северният ледовит океан е " задънена улица " за пластмасовите боклуци, изтласкани в него. Това се дължи на моделите на океанската циркулация.

Авторите се застъпват за по-добро ръководство на медицинските боклуци в епицентровете, изключително в разрастващите се страни, за битка с притока на пластмасови боклуци в океаните. Те също по този начин приканват за по-широко разпространение на въздействието на персоналните защитни средства и други пластмасови произведения върху околната среда, както и за създаване на други екологично чисти материали.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР