След много успешната премиера на книгата “Въведение в българското съвременно

...
След много успешната премиера на книгата “Въведение в българското съвременно
Коментари Харесай

Съвременното изкуство е обърнато към емоцията на публиката, но ако е и красиво, е още по-ценно

След доста сполучливата премиера на книгата “Въведение в българското модерно изкуство (1982-2015) ” авторът ѝ Весела Ножарова гостува в „ Радиокафе “.
Тя описа, че двуезичната книга (и на английски) е резултат от покана за лекции, които е изнасяла на разнообразни места от 2011 до 2016 година и които са провокирали концепцията за събиране и хронологично разказване на феномени, пърформанси, хепънинги и съоръжения от 80-те години насам.

Описвам събитията, слагам ги в подтекст – показва Весела Ножарова. - Например за 80-те години давам информация за късния социализъм, за структурата на художествения живот, за перестройката, за културните въздействия, за 90-те – разграждането, емиграцията, един смахнат интервал, в който и банкрутите и икономическите катаклизми се отразяват в(върху) изкуството…

Колкото и да е било мъчно Ножарова се е пробвала да откри фотография (картинка)за множеството тематики, обстоятелства и описания.

Така книгата (около 300 страници) е забавна освен за художници, само че и за по-масова читателска аудитория.

Май единствено провокацията от един художник се оказа незадоволителна, с цел да се счита той или творбата му за сполучливи.

Талант, непримиримост, комуникативност, работливост, както и шанс – това е належащо за реализиране и отчитане на триумф.

Истинският, разпален колекционер не е наложително богат. Колекционерството, пазаруването на изкуство е и обучение.

Чуйте целия диалог на Гергана Пейкова с Весела Ножарова.

.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР