След месеци на трудности и вълни от критики заради инфлацията

...
След месеци на трудности и вълни от критики заради инфлацията
Коментари Харесай

“Най-голямата инвестиция в историята”: Надежди за демократите след победата на Байдън

След месеци на компликации и талази от рецензии поради инфлацията предстоящата икономическа криза Байдън и демократите да напът да подпечатат огромна законодателна победа, която освен да им даде глътка въздух на междинните избори, само че и да бъде определяща за втората половина от президентския мандат и годините по-късно. Сенатът, където са падали не един и два законопроекта на демократите, одобри законопроект за вложения за 369 милиарда $ в ограничения против климатичните промени и за понижаване на цените на медикаментите, като в това време се повишават някои корпоративни налози.

Изглежда, че зелената политика на администрацията ще получи мощен подтик, защото минаването на законопроекта през Камарата, евентуално в петък, наподобява условност.

Целта на пакета е до 2030 година да понижи въглеродните излъчвания на Съединени американски щати до 40% от равнищата през 2005 година, а Би Би Си дефинира ограниченията като “най-голямата инвестиция в историята”. С някои странични разноски цената на плана доближава даже до 437 милиарда $, а плануваните доходи са за близо 740 милиарда Очаквано това не бе утвърдено от републиканците и гласуването мина по партийната разграничителна линия – 51-50у с решаващия глас на вицепрезидента Камала Харис.

Мерките включват опцията някои семейства да получат данъчен заем за 7500 $ за покупка на нов електрически автомобил и 4000 – в случай че е втора ръка. Такива заеми ще има и за насърчаване на чиста сила, както помощи за възобновяване на общности, потърпевши най-тежко от замърсяването с изкопаеми горива. Намаляват и разноските за медикаменти с рецепта за възрастните хора. Законпроектът ще вкара и таван на доплащанията “от джоба”.

Затягат се разпоредбите за налозите на корпорациите и богатите, откъдето ще дойди и финансирането на изброените политики. Данъчните промени ще донесат доход от 739 милиарда $, който също така има и резултата да понижи бюджетния недостиг на Съединени американски щати с близо 300 милиарда

Победата не е впечатляваща в числово изражение, само че зад нея стоят месеци договаряния вътре в групата на демократите, до момента в който убедят двамата несъгласни – сенаторите Джо Манчин и Кирстен Синема – да гласоподават със своите съпартийци. Двамата получиха отстъпки, които прогресивното крило в партията нямаше по какъв начин да не одобри, в случай че желае да избави законопроекта. Манчин, който е от Западна Вирджиния – един “въглищен” щат – се съгласи да спомага за подтик за зелена сила против някои взаимни отстъпки за изкопаемите горива.

Ако законопроектът мине в Камарата, както се чака, той освен ще даде отпечатък върху бъдещето на Съединени американски щати, само че може да помогне на демократите и в кратковременен проект. След умората от пандемията, инфлацията, ценовите скокове, опасенията от рецесията и външнополитически неуспех като изтеглянето от Афганистан администрацията на Байдън има остра потребност да покаже достижение, което гласоподавателите да харесат, и този законопроект идва тъкмо в точния момент преди междинните избори.

Със сигурност намаляването на цени не медикаменти е безконечна тематика за гласоподавателите, а вероятността за обръщана на наклонността в климатичните промени става все по-примамваща на фона на суша в някои щати и наводнения в други.

Проблемът е, че за въвеждането на ограниченията и действителното им отражение върху живота би трябвало да минат месеци и даже години, до момента в който изборите чукат на вратата. Н е несъмнено, че този законопроект, който въплъщава огромна част от основните политики на Байдън, ще успее да преобърне наклонността на намаляване на известността му, която е към този момент много под 40% и е от най-ниските, които президент на Съединени американски щати е имал на този стадий от ръководството си.

Все отново законопроектът, в случай че мине, ще даде на демократите още веднъж опцията да се върнат в градивния разговор с гласоподавателите, чието утвърждение рисково спада, съгласно последните изследвания на публичните настройки. Особено потребен е този разговор с младите, на които точно маже да се наложи да живеят на континент, изпитващ острите резултати от климатичните изменение и които най-добре може да оценят смисъла на гигантската инвестиция в климата.

Новите ограничения, комбинирани с наскорошното началото на намаляване на цените на бензина и недоволството от решението на доминирания от консерватори Върховен съд да отстрани конституционното отбрана на правото на аборт дават на настоящето болшинство в Конгреса вярата, че неговите гласоподаватели ще се активизират и ще спрат пропадането.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР