След месеци на почти нулев въздушен трафик, авиокомпаниите се активизираха

...
След месеци на почти нулев въздушен трафик, авиокомпаниите се активизираха
Коментари Харесай

В самолет от юни: Без опашка за тоалетна и без храна, но с маска

След месеци на съвсем нулев въздушен трафик, самолетните компании се активизираха в подготовка за отварянето на границите. След 13 март България не прекъсна напълно връзките си със света - част от линиите, като тези с Нидерландия и Англия, продължиха да работят, въпреки и разредени. Полетите до редица европейски столици се възобновяват от 1 юни, макар че множеството страни в Европейски Съюз остават затворени за непознати жители до 15 юни (Италия ще пуска от 3 юни туристи от ЕС).

Заради неизвестността за предстоящите месеци, множеството самолетни компании отпуснаха доста опциите за промени в пътуванията. Това не важи за нискотарифните превозвачи, само че те пробват с промоции от далечното бъдеще - чак за лято 2021. Пътуването ще бъде друго прекарване от това, което сме привикнали. С дребни изключения маските са наложителни и за пасажерите, и за обслужващия екип. Много услуги на борда ще бъдат отстранени или мощно лимитирани. Какво би трябвало да знаем при обмисляне на пътешестване в идващите несигурни дни и седмици?

" Сега " ревизира изискванията на няколко огромни превозвача.

ЛУФТХАНЗА

Санитарни ограничения

От 4 май маските са наложителни на борда, като към този момент тази мярка ще важи до 31 август. Авиокомпанията към този момент не разполага пасажерите през седалка, само че твърди, че заради дребното пътуващи се стреми да ги разположи на оптимално допустимо разстояние един от различен. Оттам акцентират, че няма нито един прочут случай на инфектиран при техен полет.

Ръчният багаж се лимитира до една чанта (сега с някои цени можеше да е до две). Като отплата обаче всеки ръчен багаж може да се чекира без доплащане, даже човек да е платил най-евтината цена (която не включва чекиран багаж). Преустановяват се продажбите на борда. Полагат се старания да се избегне отвеждането с рейс от и до самолета. Където не е допустимо да се употребява ръкав, броят на рейсовете се усилва, с цел да се съблюдава обществена отдалеченост.

Промени и отменяне на пътешестване

1. Ако имате билет, платен преди 15 май и полетът бъде анулиран или не желаете да го осъществите, имате няколко варианти:

- Можете да изберете различен полет гратис към същата дестинация и в същата класа.

- Можете и просто да презаверите истинския си билет за предстоящ полет, като началото на пътуването би трябвало да бъде най-късно до 31 декември 2021 година Можете и да измененията дестинацията и класата, само че тук може да се наложи да доплатите - в случай че да вземем за пример промените къс полет с подобен на дълго разстояние или се прехвърлите в по-скъпа класа.

- Ако до 31 август 2020 година изберете нов полет в границите на тази година, ще получите в допълнение 50 евро отстъпка от цената (цената на полета обаче би трябвало да е над 50 евро).

Ако полетът ви не е анулиран, само че желаете да го измененията, би трябвало да извършите това преди първичната дата на пътуването.

2. Ако сте купили билет сред 16 май и 30 юни за пътешестване до 30 април 2021 година, имате следните варианти:

- При анулиран полет, можете да презаверите пътуването си с различен полет гратис до същата дестинация и в същата класа;

- При анулиран полет, билетът ви остава годен за предстоящ полет, като най-късната дата за пътешестване е 31 декември 2021 година В този случай можете да измененията и дестинацията, и класата, само че евентуално ще се наложи да доплатите.

- Дори полетът ви да не е анулиран, в случай че резервирате до 30 юни 2020 година пътешестване до 30 април 2021 година " Луфтханза " няма да ви удържи такса за следваща смяна на полета. Ще имате право един път гратис да измененията купени билети, само че новото пътешестване би трябвало да е с начална дата до 31 декември 2021 година и смяната да е направена преди първичната дата на пътуването. Ако цената, по която сте купили билет, към този момент не е налична, би трябвало да доплатите разликата.

KLM

Санитарни ограничения

Най-малко до 31 август маските на борда са наложителни. Изключение има за децата до 10 година и пасажери, които не могат да носят маска по здравословни аргументи.

За сигурност на екипажа физическият контакт с пасажерите е редуциран до най-малко. Затова на полетите в Европа ще намерите на седалката си кутия със сандвич, бисквити и вода. На трансконтиненталните полети ще ви чака чанта със закуски, плодове и питиета. Топла храна ще се сервира единствено на полетите с дълготрайност над 9 часа. Отменя се опцията да се поръчва особено меню, да вземем за пример за вегетарианци, кошер, при алергии. В този случай ще би трябвало да се подсигурите сами, като на борда не е неразрешено внасянето на храна извън. Не разчитайте на заведенията за хранене по летищата - доста от тях може да са затворени. Алкохолни питиета няма да се сервират, а при поискване ще се оферират вода и безалкохолни.

Всеки аероплан е оборудван с " корона-комплекти ", ако някой на борда прояви признаци на заболяване. Тези комплекти съдържат маски от висок клас за пасажерите и екипажа, с цел да се минимизира рискът от заразяване.

Промени и отменяне на пътешестване

1. Ако полетът ви е анулиран от самолетната компания преди 15 май или желаете сами да отложите полет, запазен до 21 април 2020 г. вкл. за пътешестване с начална дата до 31 август 2020 година :

- Можете гратис да промените датите на пътуването си с нов полет с начална дата до 30 ноември 2020 година включително, само че единствено в случай че има места за същата класа - икономична/бизнес. Ако желаете да отложите пътуването си след 1 декември 2020 година, можете да го извършите, в случай че е налична същата резервационна цена (различните цени, на които се продават билетите в границите на една класа), а в случай че промените цената, може да се наложи да доплатите разликата.

- Можете да употребявате цялата стойност на истинския си билет за покупка на нови билети към нови дестинации за полети на всички самолетни компании от групата на KLM. В този случай няма да плащате такса за смяна.

- Можете да отложите пътуването си против ваучер, като ще получите бонус от 15%, в случай че го употребявате до 12 месеца след издаването му. Можете да употребявате ваучера до 31 декември 2021 година за полети с посочените нагоре самолетни компании. Можете да резервирате с ваучера полети и след периода на неговата годност.

2. Ако полетът ви е анулиран на и след 15 май 2020 година :

Можете да поискате възобновяване на парите за билета или ваучер, като ваучерът ще бъде с 15%
бонус. Този бонус се начислява и върху към този момент издадени ваучери. Повече по този въпрос се чака в идващите дни.

3. Ако желаете да отложите полет, запазен до 21 април включително, само че за пътешестване след 31 август 2020 година, няма отстъпки от нормалните условия на билета.

5. Полети, резервирани от 22 април 2020 година нататък :

- Можете да измененията датите на пътешестване без такса за смяна, както е посочено в изискванията на билета ви. Това е допустимо, в случай че е налична същата цена като първичния билет. При смяна на цената би трябвало да доплатите разликата.

- Можете да употребявате цената на истинските си билети за покупка на нови с самолетните компании от групата, без такса смяна.

Заб. Специални условия се ползват за Съединени американски щати, Израел, Китай и Южна Корея. Ваучери ще се издават до 30 юни 2021 година, само че самолетната компания умолява клиентите си да изискат ваучер преди датата на първичния полет.

ИБЕРИЯ

Санитарни ограничения

Маските са наложителни и би трябвало да покриват носа и устата. На борда на самолета не се оферират списания и каталози. Преустановени са продажбите. На къси дистанции (по-малко от 4 часа) не се предлага храна, като това е краткотрайна мярка, твърдят от компанията. Премахнати са одеялата и възглавниците. На дълги дистанции обслужването е сведено до най-основното.

Промяна и отменяне на пътешестване

Ако имате билет за пътешестване сред 1 март и 30 юни 2020 година, можете да поискате замяната му с ваучер за пътешестване. Ще можете да го ползвате до 30 юни 2021 година Ако предпочитате да промените датите на пътуването, можете да го извършите до 30 април 2021 година без такса.

EMIRATES

Санитарни ограничения

Авиокомпанията прави проби за COVID-19, когато летищните управляващи на съответната страна го изискват. Изискват се ръкавици и маски за всеки полет. Пътниците се умоляват да бъдат на летището 4 часа преди полет. Не се позволява ръчен багаж в самолета.

Промени и отменяне на пътешестване

Безплатна смяна или ваучер се поставя за билети, купени до 30 юни 2020 година в това число за пътувания до 30 ноември 2020 година в това число. В допълнение на датите, би трябвало да отговаряте и на следните условия:

- Полетът е анулиран.

- Местните управляващи в началната или крайната дестинация не позволяват пътувания.

- Националните управляващи предлагат да не се подхващат непотребни пътувания, даже да няма безапелационна възбрана.

- Ако процедурата по издаване на виза постанова посещаване на посолство/консулство ИЛИ наложителна карантина в началната или крайната точка на пътуването.

- Ако пътуващият не може да доближи летището поради ограничавания в границите на страната.

Ако отговаряте на някое от горните условия, то можете да задържите билета си, като неговата годност се удължава с 24 месеца от датата на първичната резервация. Стойността на билета може да бъде употребена за който и да е полет към същата дестинация/регион (Африка, Европа и пр.) когато и да е в уречения интервал, без да се дължат такси.

Ако полетът ви е анулиран, няма потребност да вършиме каквото и да било - валидността на билета ви автоматизирано се удължава с 24 месеца. Когато решите да пътувате в този интервал, можете да извършите своята нова резервация.

Можете да трансформирате първичния билет във ваучер за пътешестване, който ще бъде на същата стойност като него. Ваучерът ще бъде годен до една година от издаването, с право на удължение с още една година.

QATAR AIRWAYS

Санитарни ограничения

От 18 май Катарските авиолинии оповестиха, че вкарват цялостно защитно облекло за кабинния личен състав. От през днешния ден, 25 май, пасажерите са задължени да носят маски, покриващи лицето. На борда ще има огромни бутилки с дезинфектант, всички принадлежности за храна са самостоятелно опаковани, както до момента. С цел понижаване риска за личния състав, на всички полети на къси и междинни дистанции ще пътуват два екипа - първият ще обслужва едната посока, вторият - противоположната. При полети на дълги дистанции, екипажът ще пътува единствено с утвърден от самолетната компания превоз и не би трябвало да излиза от стаите си, с цел да съблюдава обществена отдалеченост.

Промени и отменяне на пътешестване

За билети, закупени преди 30 септември 2020 година за пътешестване до 31 декември 2020 година, можете да вършиме гратис безграничен брой промени на датите на пътуването и дестинацията. Можете да замените билета си за ваучер за пътешестване с добавени 10% над цената на билета. Ваучерите имат годност 2 години.

Смяната на дата е безвъзмездна, в случай че измененията бъдат направени най-малко 3 дни преди датата на пътуването. Смяната на дестинацията по избор на пътуващия (т.е. когато полетите оперират нормално) може да бъде направена 14 дни след първичната резервация, като новото пътешестване следва да бъде резервирано в същата резервационна класа и страната на потегляне да бъде непокътната, а крайната дестинация да е в радиус до 5000 благи от автентично закупената. При закупуване на билет в по-висока цена, разликата се заплаща.

Смяна на дестинацията при оперативна нерегулярност (т.е. при анулиран полет) се прави гратис на полети, изпълнявани от Qatar Airways от страната на потегляне до нова дестинация, която е в радиус до 5000 благи от в началото резервираната дестинация.

BRITISH AIRWAYS

Санитарни ограничения

Една от дребното самолетни компании, която не държи на маските в самолета. За сметка на това обаче е отменила специфичните менюта. На полети на къси дистанции не се предлага за покупка храна и питиета, само че се предлага безвъзмездна вода и лека закуска. Топли питиета ще се оферират при поискване.

Промени и отменяне на пътешестване

Ако имате билет за пътешестване до 31 юли 2020 година можете да го замените с ваучер на цената на пътуването. Ваучерът ще бъде годен до 30 април 2022 година и може да бъде употребен за заплащане на предстоящ билет. Новото ви пътешестване, за което сте платили с ваучер, би трябвало да бъде приключено изцяло към 30 април 2022 година

За резервации, направени сред 3 март и 31 юли 2020 година, с начална дата на пътуването до 31 декември 2020 година, можете да вършиме промени в датите на пътуването гратис, само че би трябвало да доплатите възможна разлика в цената. Ако желаете да измененията и дестинацията, би трябвало да замените билета с ваучер.

WIZZ AIR

Санитарни ограничения

Маските на борда са наложителни. На полети над 4 часа се предлага пасажерите да си носят повече от една маска. Приветства се използването и на други защитни средства. Определянето тук-там се преценява в оптималната степен с условията за обществена изолираност. Не се оферират списания. Разрешени са единствено безконтактни заплащания до 25 евро.

Промяна и отменяне на пътешестване

Няма специфични облекчения поради COVID-19. За повече сигурност, компанията припомня за своя  WIZZ Flex product, който против 24 лева на човек на полет разрешава промени и отменяне на билета. В разгара на рецесията по летищата в Европа имаше много напрежение с анулирани в последния миг полети на нискотарифния транспортьор и разногласия с пасажери за ваучерите, които се предлагаха в този случай с 20%
бонус. Авиокомпанията продължаваше да лети по много проблематични дестинации, да вземем за пример Испания, което правеше невероятно за нежелаещите да рискуват да си получат назад парите за купени билети.

RYANAIR

Санитарни ограничения

Маските на борда са наложителни. Обслужването ще бъде лимитирано - продажбите ще са безкасови, ще се оферират опаковани запуски и питиета. Ирландският транспортьор е закрепен на тематика тоалетни - по едно време смяташе да вкарва такса за използването им. Сега употребява случая да забрани чакането на опашка. Тоалетна ще може да се употребява единствено след поръчка от пътуващия, написа в напътствията на уеб страницата на самолетната компания.

Промени и отменяне на пътешестване

Нискотарифната самолетна компания спря 99% от полетите си и счита да възвърне 40% от тях след 1 юли. Затова и компанията не гледа към близкото бъдеще, а сега популяризира предложения за лято 2021 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР